PT60M min
Sestavine
- Riž 300 g
- Šalotka 1
- Mlada čebula 2 kosa
- Šparglji 150 g
- Grah 100 g
- Grah v stroku 150 g
- Bučke 150 g
- Brokoli 80 g
- Cvetača romanesco 80 g
- Bazilika 5 listov
- Pinjole 50 g
- Česen 1 strok
- Belo vino 1 dl
- Jušna osnova 1 l
- Maslo 80 g
- Parmezan 100 g
- Olivno olje 4 žlice
- Sol 1 žlička
- Poper 1 ščepec
Priprava
Na nekaj žlicah oljčnega olja stekleno popražimo sesekljano šalotko in mlado čebulo. Dodamo na majhne kolutke narezane šparglje (vršičke pa prihranimo za kasneje), riž in vse skupaj dobro premešamo, da se maščoba oprime vsakega zrna riža posebej.
Zalijemo z vinom in premešamo, da alkohol izpari. Postopoma prilivamo vrelo jušno osnovo in po okusu riž dodatno solimo ter popramo.
Med kuhanjem pripravimo ostalo zelenjavo. Grah v stroku narežemo na približno 1 cm dolge kose, brokoli in Romanesco narežemo na majhne cvetke. Bučke narežemo na kolutke (če imamo večje bučke pa na manjše koščke) in jih posebej popečemo v ponvi na oljčnem olju - tako bodo še bolj okusne.
Po približno 10 minutah kuhanja riža, v rižoto dodamo Romanesco, brokoli in grah v stroku. Premešamo in kuhamo naprej, pri čemer ves čas postopoma prilivamo jušno osnovo.
Po naslednjih 5 minutah kuhe dodamo še grah v zrnu in vršičke špargljev, premešamo in kuhamo še 5 minut.
Pesto lahko naredimo v možnarju ali pa kar v manjšem mešalniku kot je multipraktik. Liste bazilike, česen, sol in poper zmeljemo ter temu dodamo suho pražene pinjole. Meljemo naprej. Postopoma prilivamo oljčno olje - skupaj približno 0,5 dl.
To je pesto, ki ga v rižoto vmešamo tik pred koncem. Rižoto sedaj odstavimo z ognja ter vanjo vmešamo še koščke masla in nariban parmezan.