24.05.2021

Iz Blejskega jezera potegnili za pol tone odpadkov

Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled v soboto, 22. maja, izvedlo zdaj že tradicionalno 28. čistilno akcijo Blejskega jezera in njegove okolice. Potapljače je v okviru svojega projekta Razmišljaj EKOlogično tretjič podprlo podjetje Spar Slovenija. Skupaj s prostovoljci so Blejsko jezero in njegovo okolico očistili za približno pol tone odpadkov.

Iz Blejskega jezera potegnili za pol tone odpadkov

V tradicionalni akciji čiščenja Blejskega jezera in njegovih obrežij so že 28. leto zapored združili moči DPD Bled in ostali klubi Slovenske potapljaške zveze ob podpori podjetja Spar Slovenija, Mestna občina Bled, Ribiška družina Bled, Infrastruktura Bled, blejski gasilci, reševalci in okoljevarstveniki. Več kot 50 prostovoljcev, med katerimi so bili tudi blejski župan Janez Fajfar, igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, nekdanji okoljski minister Jure Leben in Marko Maver iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je jezero in njegovo okolico očistilo za približno pol tone odpadkov, med katerimi so se znašli tudi prometni znaki, gume in kolesa, hkrati pa so iz jezera odstranjevali invazivno tujerodno školjko potujočo trikotničarko.

Kakor pravijo Ekologi brez meja, je Slovenija zelo vodnata država, ki pa ima stoječih voda zelo malo. Večina naših jezer ni v najboljšem ekološkem stanju, pri čemer je poleg nepravilno odvrženih odpadkov glavni problem tudi preobremenjenost s hranili. Povečana količina fosforja in hranil ter onesnaženja se na jezeru pokaže kot cvetenje cianobakterij, ki gladino jezera obarvajo rdeče. Da izboljšamo ekološko stanje jezer, je poleg rednega čiščenja ključnega pomena tudi osveščanje o problematiki onesnaževanja in o pravilnem ravnanju z odpadki.

Predsednik komisije za ekologijo Slovenske potapljaške zveze in član DPD Bled Marko Gajić se je po zaključeni akciji zahvalil vsem prostovoljcem in dejal: »Želimo si ohraniti naš naravni vodni biser, da ga bodo lahko občudovale in v njem uživale tudi prihodnje generacije. Poleg odpadkov smo letos iz jezera odstranjevali tudi tujerodno školjko potujočo trikotničarko, saj s tem prispevamo k uravnoteženosti jezerskega ekosistema. Potapljači in drugi prostovoljci se zahvaljujemo podjetju Spar Slovenija, ki že tretje leto podpira naše aktivnosti na Bledu in dokazuje, da je zavedanje o čistem okolju brez plastičnih odpadkov tudi med velikimi podjetji čedalje pomembnejše.

Podjetje Spar Slovenija potapljače pri čiščenju slovenskih voda podpira že pet let. Poleg Bleda in njegove okolice so s Slovensko potapljaško zvezo čistili tudi Ljubljanico, Savo, Krko, Dravo, Muro, Ščavnico, Soboško jezero in obalo Fiese. V okviru svoje ekološke kampanje Razmišljaj EKOlogično si v Sparu prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, spremembe navad potrošnikov in varovanje okolja.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>