Letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, rdeča nit tokratnega foruma pa je bila »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Na srečanje so vabljeni predstavniki mladih iz vsega sveta, Slovenijo pa so letos zastopali kuharski mojstri iz projekta Kuhnapato. Slednjega je v okviru stranskega dogodka ob robu Svetovnega prehranskega foruma predstavila četverica osnovnošolcev z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini, ki je strokovno občinstvo med drugim navdušila tudi s pripravo tradicionalnih sezonskih jedi.
»Ponosna in zadovoljna sem, da naše poslanstvo pridobiva na pomenu. Tu imam v mislih skrb za varno hrano, spodbude k minimalnim ali ničelnim zavržkom hrane, boj proti lakoti in podnebnim spremembam … vse to skozi uporabo sezonskih sestavin iz bližnje okolice – tako v šolskih kot domačih loncih,« je povedala vodja projekta Kuhnapato Anka Peljhan. Ob tem dodaja, da z medgeneracijskim in medvrstniškim sodelovanjem dosegajo rezultate, otroci pa spreminjajo svoj okus od hitre ali predpripravljene hrane do domačih jedi iz osnovnih živil. »Vse to in še več udejanjamo skozi projekt Kuhnapato in srečni smo, da nam pri tem ob strani stoji Spar Slovenija s svojimi odličnimi sestavinami in prizadevanjem, da bi na policah teh bilo vsak dan več. Hvaležni podjetju Spar Slovenija bomo še naprej vzgajali mladino doma in po svetu skozi podobne dogodke,« še dodaja Peljhanova.