21.10.2022

Mladi kuharji so s projektom Kuhnapato navdušili tudi v Rimu

Nadobudni kuharski mojstri so projekt Kuhnapato, ki skozi urjenje kuharskih veščin spodbuja mladostnike k zdravemu, trajnostnemu in odgovornemu načinu življenja, predstavili na Svetovnem prehranskem forumu v Rimu. Mlade kuharje pri ustvarjanju dobrot iz sezonskih sestavin in obujanju kulinarične tradicije že šesto leto podpira tudi Spar Slovenija.

Predstavniki Osnovne šole Šturje, generalni direktor FAO Qu Dongyu in glavni ekonomist FAO Maximo Torero.

Letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, rdeča nit tokratnega foruma pa je bila »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«. Na srečanje so vabljeni predstavniki mladih iz vsega sveta, Slovenijo pa so letos zastopali kuharski mojstri iz projekta Kuhnapato. Slednjega je v okviru stranskega dogodka ob robu Svetovnega prehranskega foruma predstavila četverica osnovnošolcev z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini, ki je strokovno občinstvo med drugim navdušila tudi s pripravo tradicionalnih sezonskih jedi.

»Ponosna in zadovoljna sem, da naše poslanstvo pridobiva na pomenu. Tu imam v mislih skrb za varno hrano, spodbude k minimalnim ali ničelnim zavržkom hrane, boj proti lakoti in podnebnim spremembam … vse to skozi uporabo sezonskih sestavin iz bližnje okolice – tako v šolskih kot domačih loncih,« je povedala vodja projekta Kuhnapato Anka Peljhan. Ob tem dodaja, da z medgeneracijskim in medvrstniškim sodelovanjem dosegajo rezultate, otroci pa spreminjajo svoj okus od hitre ali predpripravljene hrane do domačih jedi iz osnovnih živil. »Vse to in še več udejanjamo skozi projekt Kuhnapato in srečni smo, da nam pri tem ob strani stoji Spar Slovenija s svojimi odličnimi sestavinami in prizadevanjem, da bi na policah teh bilo vsak dan več. Hvaležni podjetju Spar Slovenija bomo še naprej vzgajali mladino doma in po svetu skozi podobne dogodke,« še dodaja Peljhanova.  

Projekt Kuhnapato sicer deluje na ravni osnovnih šol in enot CŠOD širom celotne Slovenije. Poleg osnovnošolcev sodelujejo tudi predšolski otroci, prav vsi pa pridobljeno znanje uporabe domačih sestavin v okusnih tradicionalnih in zdravih obrokih prenašajo tako na mlajše kot starejše generacije. Kuharijo s kakovostnimi izdelki v gospodinjskih učilnicah slovenskih osnovnih šol in s tem tudi razvoj kulinaričnega znanja mladostnikov pomaga uresničevati podjetje Spar Slovenija, ki projekt Kuhnapato podpira že šesto leto.

Projekt Kuhna pa to že šesto leto podpira Spar Slovenija.
Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz