Dan slovenske hrane praznujemo vsak tretji petek v novembru, že enajsto leto zapored pa se sočasno odvija tudi akcija Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos se je akciji prvič pridružila tudi iniciativa Tradicionalno slovensko kosilo, ki sicer pod taktirko vodje projekta Kuhnapato Anke Peljhan poteka cel november. V sklopu navedene iniciative bodo mladi kuharji v naslednjem mesecu po slovenskih osnovnih šolah in vrtcih pripravljali tradicionalne lokalne jedi, pri tem pa bo v ospredje postavljeno zmanjševanje presežkov hrane ter priprava jedi iz svežega ali kislega zelja in repe.
»Iz lanskega leta, ko so bile številne kuhinje v šolah zaprte, so ostale polne shrambe kislega zelja in repe. To nas je spodbudilo, da z osnovnošolci uporabimo presežke in pripravimo tradicionalne lokalne jedi na sodoben način, ki so kot nalašč za hladnejše jesenske dni. V pobudo so se vključile 103 šole, pa tudi vrtci in javne ustanove, v prihodnjih letih pa želimo iniciativo razširiti na celotno Slovenijo. Ob tem se podjetju Spar Slovenija zahvaljujemo za podporo ter pomoč pri širjenju našega poslanstva,« je ob tej priložnosti povedala vodja projekta Kuhnapato in slovenska avtorica kuharskih knjig Anka Peljhan.
Spar Slovenija namreč že zadnjih pet let podpira mlade nadobudne kuharje v sklopu projekta Kuhnapato, ki združuje tradicijo, lokalno hrano in osnovnošolce z ljubeznijo do kuhanja.