23.05.2022

Potapljači so skupaj z otroki Blejsko jezero očistili za skoraj pol tone odpadkov

Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ) v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled, Infrastrukturo Bled in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v soboto, 21. maja, izvedlo 29. čistilno akcijo Blejskega jezera. Tokrat so se akciji pridružili tudi otroci dveh okoliških osnovnih šol in s skupnimi močmi jim je uspelo nabrati skoraj pol tone odpadkov. Projekt je že četrtič podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, ki v sodelovanju s SPZ čisti slovenske vode že od leta 2017.

V želji po izboljšanju ekološkega stanja občutljivega blejskega vodnega ekosistema so se že 29. leto zapored zbrali člani DPD Bled, Mestna občina Bled, Ribiška družina Bled, Infrastruktura Bled, NLZOH, blejski gasilci, reševalci in okoljevarstveniki ob podpori podjetja Spar Slovenija ter Ministrstva za okolje in prostor. 52 potapljačev in 107 drugih udeležencev, med katerimi so bili tudi blejski župan Janez Fajfar, učenci in vodstvo OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica ter igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, je jezero in njegovo okolico očistilo za približno pol tone odpadkov.

Kot navajajo Ekologi brez meja, je Blejsko jezero precej izpostavljeno pritiskom okolice in posledično preobremenjeno s hranili, na kar kaže tudi vsakoletno cvetenje jezera. Poleg preventive in rednega čiščenja je za zdravje izjemnega pomena tudi osveščanje o problematiki onesnaževanja in pomenu čistih voda. 

»Čistilna akcija ni le enodnevni dogodek. V zavedanju, da se osveščanje začne že pri najmlajših, smo se pri SPZ povezali z lokalnima osnovnima šolama in del učencev vključili v izobraževalno-ozaveščevalne aktivnosti na temo pomena čiste vode že v mesecih pred izvedbo akcije,« je dejal predsednik komisije za ekologijo SPZ in član DPD Bled Marko Gajić ter se za podporo zahvalil vsem sodelujočim, ki so pomagali akcijo organizirati in izvesti, prostovoljcem  ter podjetju Spar Slovenija, ki v sklopu svojega trajnostno naravnanega projekta Skupaj za boljši jutri nagovarja k ekološkemu ravnanju, potapljače pa pri čiščenju slovenskih voda podpira že šest let.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>