29.03.2021

Potapljači iz Ljubljanice potegnili tono odpadkov

Člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenska potapljaška zveza (SPZ) so v soboto, 27. marca, izvedli tradicionalno, že 30. čiščenje Ljubljanice in njenih nabrežij. Akcijo, ki je potekala v vikendu po svetovnem dnevu voda, je že četrto leto zapored podprlo tudi podjetje Spar Slovenija. Skupno so iz Ljubljanice potegnili približno tono odpadkov.

V jubilejni 30. ekološko-čistilni akciji Ljubljanica 2021, ki jo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, je sodelovalo 25 potapljačev Slovenske potapljaške zveze, pa tudi gasilci, reševalci, ribiči in ostali prostovoljci. Kljub vsem izzivom, ki so jih prinesle izredne razmere, so Ljubljanico očistili od Ribiškega doma Barje na Livadi do Gradaščice. Akcija se je izkazala za uspešno, saj so iz reke na kopno potegnili tono odpadkov, med katerimi so bili prometni znaki, koši za smeti, kolesa in celo vreča registrskih tablic.

Predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik, ki je bil pred 30 leti pobudnik prve akcije čiščenja Ljubljanice, je ob zaključku povedal: »Potapljači svojo ljubezen do potapljanja združujemo z ljubeznijo do narave tako, da vsako leto čistimo jezera, reke in morje, ki so velikokrat prepolni odpadkov in drugih predmetov, ki vanje ne sodijo. Zelo me veseli, da je Spar Slovenija tudi v pandemiji koronavirusa podprl potapljače in vse ostale prostovoljce pri čiščenju Ljubljanice. Njihova podpora nam daje vzpodbudo za nadaljnje akcije.«

Podjetje Spar Slovenija v okviru svoje ekološke kampanje Razmišljaj EKOlogično potapljače pri čiščenju slovenskih voda podpira že peto leto. Do danes so poleg Ljubljanice čistili Savo, Krko, Dravo, Muro, Ščavnico, Blejsko in Soboško jezero ter obalo Fiese. V sklopu kampanje si prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastične embalaže in za ozaveščanje o varovanju ter ohranjanju okolja.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte