13.09.2021

Potapljači so iz reke Krke odstranili za cel zabojnik odpadkov

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je v soboto, 11. septembra, pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ) izvedel tradicionalno, že 28. akcijo čiščenja reke Krke in njenega obrežja. Prvo tovrstno čiščenje so na ravni kluba izvedli leta 1993, od takrat pa se ekološka akcija odvija vsako leto v enem od prvih septembrskih vikendov. Poleg Mestne občine Novo mesto je akcijo podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, ki si zadnjih pet let kot ekološki sponzor SPZ prizadeva za zmanjšanje onesnaženosti slovenskih rek in ohranjanje vodnih ekosistemov.

Več kot 30 potapljačev, prostovoljcev, ribičev in članov lokalnega rafting kluba je danes v Novem mestu združilo moči ter ponovno očistilo rečno dno Krke na območju med Loko in Kandijskim mostom. Z letošnjo akcijo EKO 2021 – potapljači za čisto Krko so se prostovoljci iz cele Slovenije pridružili projektu KRKA ŽIVI, s katerim Zavod Novo mesto spodbuja k skrbi za naravo ter gradi na prepoznavnosti reke Krke in možnostih, ki jih ta nudi za preživljanje prostega časa. Akcija je bila kljub omejeni udeležbi uspešna in več kot dobrodošla, saj so potapljači iz vode potegnili kar za cel komunalni zabojnik odpadkov, med katerimi so bile gume, lonci, nož, prometni znak pa tudi trgovski voziček.

V Sparu si za ohranjanje čistosti slovenskih voda aktivno prizadevajo že od leta 2017. V tem času so podprli slovenske potapljače v 13 čistilnih akcijah, in sicer pri čiščenju Ljubljanice, Mure, Drave, Save, Ščavnice, Blejskega jezera, Soboškega jezera ter obale Fiese, septembrska akcija EKO 2021 – potapljači za čisto Krko pa je tretja v letošnjem letu. Vse navedene akcije Spar Slovenija izvaja v sklopu svojega trajnostno naravnanega projekt Razmišljaj EKOlogično, s katerim nagovarja svoje kupce k ekološkem ravnanju in sprejemanju okolju prijaznejših nakupnih odločitev.   

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte