06.06.2022

Potapljači ohranjajo čistočo slovenskega morja

V soboto, 4. junija, je Slovenska potapljaška zveza (SPZ) v sodelovanju s Športno potapljaškim in ribiškim društvom Potapljači Luke Koper v Fiesi organizirala Dan potapljačev Slovenije. Tudi v letošnjem letu je imel osrednji potapljaški dogodek pri nas poleg družabnega še ekološki pomen, saj so potapljači izvedli čistilno akcijo vodnega območja med Fieso in Piranom. Prireditev je ponovno podprlo podjetje Spar Slovenija, ki je že šesto leto zapored ekološki sponzor SPZ in zvesti podpornik čistilnih akcij slovenskih voda.

Potapljači ohranjajo čistočo slovenskega morja
Potapljači ohranjajo čistočo slovenskega morja

 V soboto, 4. junija, je v Fiesi potekal Dan potapljačev Slovenije. Osrednjega potapljaškega dogodka, ki je tudi najbolj priljubljen pri nas, se je letos udeležilo približno 250 potapljačev in ljubiteljev potapljanja. Tudi tokrat so prireditvi dodali okoljevarstveno noto, saj so med potopi očistili morje in priobalni pas na območju med Fieso in Piranom. S skupnimi močmi so nabrali za več vreč odpadkov in tako pripomogli k ohranjanju podvodnega sveta in čistoči slovenskega morja. Poleg potopa so potapljaški praznik popestrili še sejem potapljaške opreme, potapljaško kosilo, tradicionalne »Igre brez dna« in celodnevno druženje, morsko vzdušje pa je dopolnilo tudi poletno vreme.

»Navdušen sem, da smo se po dveh letih lahko ponovno zbrali na osrednjem potapljaškem dogodku v Sloveniji, in to v tako velikem številu. Potapljači radi združujemo veselje do potapljanja in skrb za okolje ter smo nadvse zadovoljni z opažanjem, da v naših vodah z leti naletimo na vse manj smeti, za kar je med drugim zaslužno osveščanje o pomenu čistih voda. Glede na to, da v veliki meri delujemo na prostovoljni bazi, nam dolgoletna podpora podjetja Spar Slovenija veliko pomeni in smo zanjo iskreno hvaležni,« je ob letošnjem dnevu potapljačev povedal predsednik SPZ prof. dr. Mitja Slavinec in se vsem prisotnim zahvalil za udeležbo.

Podjetje Spar Slovenija v sklopu svojega trajnostno naravnanega projekta Skupaj za boljši jutri v sodelovanju s SPZ že šesto leto zapored skrbi za zmanjšanje onesnaženosti slovenskih rek in ohranjanje vodnih ekosistemov. V tem obdobju so izvedli številne čistilne akcije, poleg obale Fiese so čistili tudi Ljubljanico, Muro, Dravo, Savo, Krko, Ščavnico ter Blejsko in Soboško jezero.  

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte