25.04.2022

Potapljači so Ljubljanico očistili za okoli tono odpadkov

Pod okriljem Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenske potapljaške zveze (SPZ) je v soboto, 23. aprila, potekalo že 31. čiščenje Ljubljanice in njenih nabrežij. V okviru akcije, ki jo je petič zapored podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, so potapljači ponovno združili ljubezen do potapljanja in čut do narave ter Ljubljanico očistili za približno tono odpadkov.

jancermelj.com jancermelj.com

V ekološko-čistilni akciji Ljubljanica 2022, ki jo je skupaj z Mestno občino Ljubljana organiziralo Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, je tokrat sodelovalo 34 potapljačev Slovenske potapljaške zveze, ki so se jim pridružili tudi 4 potapljači iz Ukrajine, ter okoli 50 gasilcev, reševalcev, čolnarjev in pomočnikov. Med prostovoljci je bilo tudi nekaj ukrajinskih beguncev, ki so pomagali čistiti brežine reke. Akcija s sedaj že več kot 30-letno zgodovino, ki je potekala vse od  Ribiškega doma Barje na Livadi do Tromostovja, se je tudi letos izkazala za uspešno, saj je Ljubljanica sedaj »lažja« za okoli tono odpadkov. Pred odvozom na deponijo so odpadke iz reke, med katerimi se je znašlo vse od skuterjev, koles, nakupovalnih vozičkov do prometnih znakov, na ogled in v opomin razstavili na Čevljarskem mostu.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice so v prestolnici popestrili tudi s kulturnim programom, katerega rdeča nit je bila opozarjanje na odnos do voda in širšega okolja, dogodek pa se je zaključil s tradicionalnim druženjem pri Ribiškem domu Barje.

Predsednik društva Vivera in pobudnik prve akcije čiščenja Ljubljanice Miro Potočnik je ob zaključku dogodka povedal: »Tradicionalno čiščenje Ljubljanice je letos potekalo dan po svetovnem dnevu Zemlje, katerega glavni namen je spodbujanje odgovornega in skrbnega odnosa do naravnega okolja. Ponosen sem prav na vsakogar, ki je prispeval, da smo tudi letos uspešno izpeljali akcijo in iz Ljubljanice odstranili okoli tono odpadkov. To je manj kot prejšnja leta, kar pomeni, da smo v naših prizadevanjih uspešni. Prav tako me veseli, da nam naše poslanstvo že peto leto zapored pomagajo uresničevati pri Sparu Slovenija.«

Podjetje Spar Slovenija v okviru svoje ekološke kampanje Razmišljaj EKOlogično potapljače pri čiščenju slovenskih voda sicer podpira že od leta 2017. Poleg Ljubljanice so v tem obdobju čistili tudi Savo, Krko, Dravo, Muro, Ščavnico, Blejsko in Soboško jezero ter obalo Fiese. V sklopu kampanje si prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastične embalaže ter za ozaveščanje o varovanju in ohranjanju okolja.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte