21.03.2022

Potapljači so reko Dravo očistili za cel zabojnik odpadkov

V soboto, 19. marca, je potekala jubilejna 30. mednarodna ekološko-čistilna akcija DRAVA 2022 z naslovom »Ni nam vseeno!«. Že tradicionalno so jo organizirali člani Potapljaškega društva Maribor, v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo (SPZ), mariborskimi splavarji in Mestno občino Maribor. Akcijo je podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija, ki je že šesto leto zapored ekološki sponzor SPZ. Organizatorji in sodelujoči so Dravo očistili za cel zabojnik odpadkov in tako pripomogli k vsakoletnemu cilju za ohranjanje čistoče slovenskih voda.

Pri zdaj že 30. čistilni akciji DRAVA 2022 so mariborskim potapljačem na pomoč priskočili še potapljači iz Ptuja in Varaždina ter prostovoljci iz več različnih slovenskih društev. Poleg čiščenja rečne struge so očistili tudi nabrežje reke, za kar so poskrbele skupine prostovoljcev, ki so tekom ekološkega sprehoda ob Dravi pobirali odvržene in naplavljene odpadke. Strugo in nabrežje reke so očistili vse od Mariborskega otoka do prireditvenega prostora.

Ob čistilni akciji je potekala tudi prireditev s poudarkom na reki Dravi in življenju z njo, cilj projekta pa je bil ozaveščanje in informiranje ljudi o dejstvih povezanih z reko, z možnostmi rekreacije na njej in premagovanju strahu pred vodo. Povabljenih je bilo tudi več slikarjev, saj je sočasno potekal likovni ex tempore Drava 2022, za otroško animacijo pa je s svojim programom poskrbel zavod MARS.

Predsednik Slovenske potapljaške zveze prof. dr. Mitja Slavinec je po koncu čistilne akcije povedal: »Ekološka akcija DRAVA, ki jo vsako leto organizira Potapljaško društvo Maribor, letos praznuje že 30 let in ima zelo dolgo in pomembno tradicijo akcij čiščenja podvodnega sveta v Sloveniji. Že 30. leto nam daje priložnost, da vsi stopimo skupaj in poskrbimo za bolj čisto okolje in naravo. Iskreno se zahvaljujem podjetju Spar Slovenija, ki že vrsto let podpira naše ekološke akcije, kar v Slovenski potapljaški zvezi zelo cenimo in spoštujemo.«

V podjetju Spar Slovenija si za ohranjanje čistosti slovenskih voda prizadevajo že od leta 2017. V tem času so podprli že 14 čistilnih akcij, in sicer so sodelovali pri čiščenju Ljubljanice, Mure, Drave, Save, Ščavnice, Blejskega jezera, Soboškega jezera ter obale Fiese. Ob letošnji obletnični 30. čistilni akciji Drava 2022 želijo svoje kupce opomniti na našo dragoceno naravo in jih spodbuditi k ekološkemu ravnanju in razvijanju okolju prijaznejših potrošniških navad.   

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte