10.07.2024

Pred trgovinami SPAR novi zabojniki za zbiranje rabljenega tekstila

V Sparu Slovenija so si v okviru svoje trajnostne strategije kot enega glavnih ciljev zastavili, da želijo imeti aktivno vlogo v krožnem gospodarstvu ter ob tem tudi spodbujati svoje kupce k trajnostnemu življenjskemu stilu. Povezali so se s slovenskim podjetjem Ekotekstil, ki podpira zbiranje in kroženje rabljenega ali odpadnega tekstila, in pred svojih šest trgovin SPAR postavili zbiralne zabojnike za rabljen tekstil.  

Ves zbran tekstil iz zabojnikov bodo predali slovenskemu podjetju Ekotekstil, ki bo poskrbelo za njegovo ponovno uporabo oziroma reciklažo po svojem krogotoku.

 Tekstilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. V Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila.* Podjetje Spar želi s postavitvijo zabojnikov za rabljen tekstil prispevati k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter sodelovati v krožnem gospodarstvu. Ves zbrani tekstil iz zabojnikov bodo predali slovenskemu podjetju Ekotekstil, ki bo poskrbelo za njegovo ponovno uporabo oziroma reciklažo po svojem krogotoku. Podjetje se ukvarja z zbiranjem odsluženega tekstila za namene ponovne uporabe. Del tekstila namenijo za socialne in "upcycling"** projekte v Sloveniji ter za pomoči potrebne posameznike in družine, del pa pošiljajo v sortirne centre v sosednje države znotraj in izven EU.

Novi zbiralniki za tekstil so postavljeni pred naslednjimi SPAR trgovinami, svojo mrežo pa želijo v prihodnje še širiti:

  • SPAR Brod, Ljubljana
  • SPAR Bratov Babnik, Ljubljana
  • SPAR Trzin
  • SPAR Logatec
  • SPAR Izola
  • SPAR Koper, Semedela.

Vodja trajnostnega razvoja v podjetju Spar Slovenija Maša Šprajcar-Rančić je ob postavitvi zbiralnikov za rabljeni tekstil pred trgovinami SPAR povedala: »V Sparu je eden krovnih trajnostnih ciljev krožno gospodarstvo. Pri našem poslovanju sledimo načelom ukinitev – zmanjševanje – recikliranje. Kot trgovec, ki ima v svoji ponudbi tudi tekstilne izdelke, želimo s postavitvijo zabojnikov za odpadni tekstil vračati nazaj okolju. Poleg tega želimo našim kupcem ponuditi možnost, da živijo čim bolj trajnostno in hkrati ob obiskih naših trgovin s seboj prinesejo tudi svoje odslužene izdelke (povratne steklenice, odslužene baterije in sijalke, po novem rabljen tekstil). Na ta način bodo prihranili pot in čas za ločevanje odpadkov na drugih lokacijah.​«

Spar v svojih trgovinah kupce spodbuja k trajnostnemu nakupovanju. Več kot 65 % sadja in zelenjave v njihovih trgovinah je v ponudbi brez embalaže. Na vseh postrežnih oddelkih je kupcem omogočen nakup tudi z lastno embalažo. V začetku letošnjega leta so plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave nadomestili s SPAR mrežastimi vrečkami za večkratno uporabo ali biorazgradljivimi vrečkami, s čimer bodo prihranili 105 ton plastike na leto. Med izdelki znamke SPAR se ves čas trudijo zmanjševati delež plastične embalaže, in sicer z uvajanjem okolju prijaznejše embalaže in z uporabo recikliranih embalažnih materialov. V 11 trgovinah INTERSPAR in v eni od trgovin SPAR svojim kupcem nudijo od 12 do 48 različnih vrst živil v rinfuzi in ves čas večajo delež izdelkov z oznako bio. V šestih trgovinah INTERSPAR imajo nameščen refil avtomat Odori za ponovno polnjenje čistil in praškov, vse trgovine razen najmanjših City formatov omogočajo zbiranje povratne steklene embalaže v avtomatih Tomra ter zbiranje odsluženih sijalk in baterij. Kot zadnjo novost imajo kupci na voljo tudi zbiralnike, v katere lahko odložijo rabljen tekstil.

K zmanjšanju tekstilnih odpadkov lahko prispevamo mi vsi, in sicer tako, da najprej s ponovno uporabo in popravilom poskrbimo, da ne nastanejo, nato pa tekstilne odpadke odvržemo v zbiralnike za ločeno zbiranje tekstilnih odpadkov.

VIR:
* Tekstilni odpadki so iz mode | GOV.SI
**Upcycling je proces, v katerem se predmeti za enkratno uporabo ali zavrženi predmeti preoblikujejo, da postanejo dragoceni, uporabni ali preprosto estetsko prijetni.​

Podjetje Spar želi s postavitvijo zabojnikov za rabljen tekstil prispevati k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter sodelovati v krožnem gospodarstvu.
KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte