20.05.2022

Spar Čebelarski zvezi Slovenije podaril 5.000 evrov

20. maja obeležujemo svetovni dan čebel, za njegovo razglasitev pa je bila pred leti s svojimi mednarodnimi prizadevanji najbolj zaslužna prav Slovenija. Nepogrešljive vloge čebel se zavedajo tudi v podjetju Spar Slovenija, zato so Čebelarski zvezi Slovenije namenili 5.000 evrov za spodbujanje in izvajanje apiterapije za otroke ter nakup uparjalnikov za 27 slovenskih vrtcev.

Apiterapija je preventivna in kurativna metoda, ki s pomočjo učinkovin čebel ter njihovih izdelkov, kot so surovi med, cvetni prah, propolis, matični mleček in čebelji strup, omogoča lajšanje in zdravljenje nekaterih bolezenskih stanj, med drugim preprečevanje okužb dihal pri najmlajših in tudi pri starejših. Spodbujajo jo tudi pri Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), zato so v letošnjem letu želeli dostop do apiterapije omogočiti predvsem otrokom z boleznimi dihal. Pri tem jih je podprlo podjetje Spar Slovenija in ČZS namenilo 5.000 evrov za nakup uparjalnikov za slovenske vrtce. Poleg prispevka k preprečevanju okužb dihal med najmlajšimi, Spar z donacijo podpira tudi poslanstvo čebelarjev in pomaga ohranjati tradicijo čebelarstva v Sloveniji.

Skupno 42 uparjalnikov so se razveselili otroci 27 vrtcev po Sloveniji, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Ljubljana Irena Upelj pa je ob prejemu povedala: »V veliko veselje nam je, da se v Čebelarski zvezi Slovenije in Sparu Slovenija zavedajo zdravilne moči čebeljih pridelkov ter da smo med prejemniki te izjemne nove pridobitve – uparjalnika, ki bo otrokom našega vrtca pomagal preprečevati in prebroditi bolezni dihal, ki so sicer najbolj pogoste v hladnejši polovici leta.«

Pred kratkim je pomen čebel skupaj z otroki iz Vrtca v Višnji Gori raziskoval tudi priljubljeni igralec in voditelj Nik Škrlec, ki je obenem obiskal tamkajšnjo Hišo kranjske čebele – doživljajsko hišo, ki pripoveduje zgodbo slovenske avtohtone čebele. Videoposnetek dogajanja je dostopen na povezavi: Z Nikom za boljši jutri.  

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz