15.10.2021

Spar izdelal inovativen Trajnostni kruh in osrečil kar 100 slovenskih družin

V podjetju Spar Slovenija so v luči letošnjega svetovnega dneva hrane, ki ga obeležujemo jutri, 16. oktobra, v sodelovanju s priznanim chefom Markom Pavčnikom pripravili prav posebno akcijo »Iz tega kruha bo moka«. Izdelali so Trajnostni kruh, ki ga bodo ponudili na svojih policah in pokazali, kako na inovativen način zmanjšujejo količino zavržene hrane. Z novim Trajnostnim kruhom so obdarili tudi 100 slovenskih družin.

V podjetju Spar Slovenija svojo zavezo glede manj zavržene hrane ob jutrišnjem svetovnem dnevu hrane obeležujejo s posebnim mejnikom, saj so kot prvi trgovec v Sloveniji ustvarili inovativen Trajnostni kruh. Tega v Pekarni Spar pripravljajo iz viška pečenega kruha, ki ga spremenijo v »moko«. »Moko« za tem uporabijo za pripravo svežega Trajnostnega kruha, ki bo od 16. oktobra, torej svetovnega dneva hrane, na voljo na Sparovih prodajnih policah.

»Iz tega kruha bo moka«
Trajnostni kruh je rezultat kampanje »Iz tega kruha bo moka«, ki predstavlja praktični način, s katerim v podjetju Spar Slovenija zmanjšujejo količino zavržene hrane. Kampanja je sicer del večjega projekta »Hrana ne sodi v smeti«, v sklopu katerega Spar Slovenija in chef Pavčnik že več kot dve leti ozaveščata ljudi, kako zavreči čim manj hrane oziroma kako ostanke hrane porabiti v celoti, na čim bolj domiseln in trajnostno vzdržen način.

Začetek prodaje Trajnostnega kruha pa je tudi dobrodelno obarvan. V sodelovanju z združenjem Slovenska filantropija in Zvezo Lions klubov Slovenija, Distrikt 129, so namreč v podjetju Spar Slovenija v tem tednu osrečili skupno 100 slovenskih družin z območja Črnomlja in Celja ter jim podarili skupno 100 hlebčkov Trajnostnega kruha. »Donirana hrana socialo šibkim opazno izboljša jedilnik, vpliva na njihov odnos do hrane in jih spomni na to, da mislimo na njih. S tem dejanjem torej izrazimo tudi siceršnjo pozornost, ne zgolj v materialni obliki,« poudarja Zdenko Podlesnik, pooblaščenec Zveze Lions klubov Slovenije za projekt Donirana hrana.

»Že lani smo v okviru projekta »Hrana ne sodi v smeti« skupaj z Markom Pavčnikom iz 68 kilogramov hrane pripravili kar 257 obrokov, ki smo jih kasneje razdelili najbolj ranljivim skupinam. Letos pa smo naredili še dodaten korak. V Pekarni Spar smo izdelali kruh iz »moke«, pridobljene iz viška pečenega kruha in smo nad rezultatom naravnost navdušeni, saj je kruh odličnega okusa,« pravi Boštjan Kos, vodja Pekarne Spar.

V podjetju Spar Slovenija sicer neprestano širijo tudi nabor trgovin, ki redno sodelujejo pri predaji živil humanitarnim društvom. Dobrodelni organizaciji Zveza Lions klubov, Distrikt 129, donirajo viške hrane že zadnjih sedem let. Leta 2020 so začeli sodelovati še z društvom Hrana za življenje (Food for Life in Slovenija), ter s Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva, letos pa se jim se pridružilo tudi Društvo Krog 9. V letu 2019 so iz svojih trgovin donirali hrano v skupni vrednosti več kot milijon evrov, v letu 2020 pa v skupni vrednosti več kot 800 tisoč evrov.

Pekarna Spar je kar šestkratna zaporedna prejemnica nagrade, ki jo za najbolj inovativna živila podeljuje Inštitut za nutricionistiko. S tem velja za največkrat nagrajeno pekarno za inovativnost v Sloveniji. Spar Slovenija in chef Marko Pavčnik delita svoje zabavne, okusne in predvsem uporabne nasvete, kako porabiti ostanke hrane na inovativen način, tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Video o tem, kako so v Pekarni Spar s chefom Markom Pavčnikom pripravili Trajnostni kruh, si oglejte TUKAJ.