26.10.2021

Spar Slovenija skupaj z dobavitelji podaril tono hrane za reševalne in terapevtske živali

V okviru svoje družbeno odgovorne akcije »Veseli repki, iskreni nasmehi«, Spar Slovenija že 9. leto zapored opozarja na spoštljiv in odgovoren odnos do živali. Letos so se spomnili predvsem na tiste, ki opravljajo občudovanja vredne naloge ali pa imajo terapevtski učinek na človeka pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj. V oktobru, ko obeležujemo tudi svetovni dan živali, so tako v Sparu izbranim društvom donirali več kot tono hrane in razveselili kar 650 štirinožnih junakov.  

Domače živali niso le čudoviti družabniki, pač pa so tudi izvrstni terapevti in reševalci. Mnogokrat že samo njihova prisotnost, pozornost in ljubezen učinkuje bolje kot katerokoli zdravilo, saj imajo dokazano pozitiven vpliv na zdravje pri bolnikih z rakom, sladkorno boleznijo ali otrocih z bralnimi težavami. Stik z njimi je zelo ugoden tudi za človekovo duševnost, saj lahko v težkih življenjskih situacijah pomaga vzpostaviti ravnovesje. Prav to izredno pomembno vlogo, ki jo imajo terapevtske in reševalne živali, so v letošnjem oktobru izpostavili v podjetju Spar Slovenija.

V znak hvaležnosti za njihovo zvestobo, predanost in nesebično opravljanje poslanstva, so štirim društvom, ki jih povezuje ljubezen do živali, podarili kar pol tone pasje in mačje hrane. Skupaj z dobavitelji so s hrano in priboljški razveselili reševalne junake iz Kinološkega društva Zagorje ob Savi ter naravne terapevte iz društva Ambasadorji nasmeha in Društva za aktivnosti in terapijo s pomočjo živali. Pri tem niso pozabili niti na živali v stiski, saj so zalogo hrane namenili tudi prostoživečim mačkam iz celjskega društva Mačja hiša.

Ob prejemu donacije je dr. Maksimiljana Marinšek, strokovnjakinja na področju komparativne psihologije med živalmi in človekom, ter ustanoviteljica Društva za aktivnosti in terapijo z živalmi, povedala: »Naši kužki in muce obožujejo delo z ljudmi, še posebej z otroki in mladostniki. Komaj čakajo, da pride kdo na obisk in to mu tudi pokažejo, s tem da ves čas prosijo za nežnost, božanje, crkljanje, igro in ob tem zelo uživajo. Otroci in mladostniki, ki hodijo na terapije, se ob njih počutijo zelo dobro. Počutijo se sprejete, zaželene in se vedno radi vračajo. Hrana in priboljški, ki nam jih je podaril Spar, nam bodo prišli res prav in smo zanje zelo hvaležni.«