10.05.2024

SPAR podpira slovensko meso: v redni prodaji na postrežnem oddelku samo slovensko meso kakovosti 4SI

Slovensko meso dosega najvišjo raven varnosti in kakovosti, kljub temu pa mu močno konkurira uvoz cenejšega mesa iz tujine. Pomanjkanje zavedanja o pomenu izbire lokalnega mesa, ki ima prednosti tako za kupca kot slovensko gospodarstvo in okolje, pa vodi k vse nižji ravni samooskrbe.

V podjetju Spar, kjer že vrsto let podpirajo lokalne pridelovalce in dobavitelje mesa, kupce spodbujajo, naj pred nakupom preverijo poreklo in kadar je možno izberejo slovensko meso. V vseh trgovinah na svojih postrežnih oddelkih bodo v redni prodaji kupcem ponudili samo slovensko meso z oznako kakovosti 4SI*.   

Čeprav smo slovenski potrošniki mnenja, da veliko pozornosti namenjamo kakovosti in poreklu mesa, nakupni vzorci tega ne odražajo, saj ključni nakupni dejavnik ostaja cena. Dajanje prednosti mesu tujega porekla pa vodi v opuščanje prireje v Sloveniji ter dodatno nižanje stopnje samooskrbe z mesom, predvsem to velja za svinjino. Zato je pomembno, da pri izbiri mesa cena ni edino merilo, temveč da kupec upošteva tudi njegov izvor in daje prednost slovenskim izdelkom.

Spar podpira slovensko meso

Trgovec SPAR za svoje kupce v ospredje postavlja lokalno ponudbo - “Naravnost od pridelovalca”-, zato so se odločili, da v vseh svojih trgovinah na postreženih oddelkih v redni ponudbi kupcem nudijo samo slovensko meso oznake kakovosti 4SI*. Oznaka 4SI potrjuje najvišjo kakovost mesa, ki je v Sloveniji rojeno, vzrejeno in pripravljeno (zaklano in razkosano) za prodajo.

Ponudba slovenskega mesa kakovosti 4SI prinaša pomembne prednosti, kot so znano in sledljivo poreklo, večja svežina in hranilna vrednost zaradi krajših dobavnih poti pa tudi višja kakovost mesa. Zaradi strogega veterinarskega nadzora in omejene uporabe antibiotikov slovensko meso namreč dosega višje standarde nadzora, predvsem v primerjavi z neevropskimi državami kar zagotavlja, da je v Sloveniji kupcem zagotovljena najvišja raven varnosti in kakovosti mesa. Odločitev za slovensko meso je obenem tudi bolj trajnostna, saj zaradi krajših dobavnih poti pušča manjši ogljični odtis.

Slovenska svinjina kakovosti 4SI in Sparova trajnostna zaveza za dobrobit živali

S svinjino smo v Sloveniji samooskrbni le nekaj več kot 30-odstotno.

Kot izpostavljajo v Sparu: »Potrošniki s svojimi nakupnimi odločitvami vplivamo na to, ali bomo v prihodnje na slovenskih policah sploh še lahko našli svinjino slovenskega porekla. Dajanje prednosti mesu tujega porekla vodi v opuščanje živinoreje kot dejavnosti v Sloveniji, to pa v dodatno nižanje stopnje samooskrbe z mesom. To lahko posledično privede do tega, da na policah ne bo več svežega slovenskega mesa, temu primerno pa se lahko spremenijo tudi cene tujega mesa, seveda ta sprememba ne bo v korist kupcu in njegovi kupni moči.«.

Spar v svojih trgovinah že zdaj proda do 50 odstotkov slovenske svinjine, kar kaže na pomembno vlogo trgovca pri spodbujanju samooskrbe. Spar pa si še naprej prizadeva za povečanje prodaje slovenske svinjine in najvišjo kakovost ponudbe lokalnega svinjskega mesa. Pri tem se je povezal s slovenskimi pridelovalci in kmeti, ter v vseh svojih trgovinah na postrežnih oddelkih zagotovil svinjino slovenskega porekla z oznako 4SI.

Dodatno pa so pri trgovcu sprejeli odločitev, da bo slovenska svinjina v ponudbi iz nadstandardne reje, ki upošteva dobrobit oziroma dobro počutje živali.

*Slovenski puran edini nosi oznako 3SI, saj trenutno v Sloveniji ni izvaljenih puranov, kar bi zagotavljajo oznako 4SI.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>