22.03.2022

Spar predstavlja SPARBECEDO – dobrodelen lov na besedni zaklad

Spar Slovenija je na svojih policah predstavil posebne testenine SPARBECEDA v obliki vseh 25 črk slovenske abecede, s katerimi lahko otroci skupaj s starši med pripravo obroka skozi igro krepijo besedni zaklad. Poleg didaktične vloge ima projekt SPARBECEDA tudi dobrodelno noto – z donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR bo Spar namreč razveselil tri izbrane ustanove, ki pomagajo otrokom z učnimi in bralnimi težavami. Višino donacije za posamezno ustanovo bodo določili uporabniki aplikacije SPAR plus, ki bodo glas podarili poljubni predlagani ustanovi.  

V želji prispevati k izboljšanju besednega zaklada pri nas so v podjetju Spar Slovenija ustvarili projekt SPARBECEDA, katerega osrednji lik je mladinski pisatelj Boštjan Gorenc Pižama. Slednji bo na družbenih omrežjih in drugih kanalih Spara Slovenija ustvarjal s črkami, obujal stare besede in iskal rime, svoje uganke pa popestril tudi z nagradnimi igrami.

Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Slovenija namreč na področju bralne kulture pod povprečjem; skoraj polovica Slovenk in Slovencev pravi, da ne bere knjig. Ta zaskrbljujoč podatek je podkrepil tudi dr. Miha Kovač, publicist in predstojnik Katedre za knjigarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani: »Poleg pomanjkanja bralnega zgleda v družinskem okolju in slabo opremljenih šolskih knjižnic je eden od razlogov za slabe bralne navade šibek besednjak – že trije odstotki nepoznanih besed v besedilu so namreč dovolj, da ga bralec ne razume v popolnosti.«

»V Sparu Slovenija smo videli priložnost, da na zabaven in igriv način nagovorimo otroke in njihove starše ter jim pokažemo, da je lahko igra med pripravo obroka zanimiva spodbuda za bogatenje besednega zaklada,« ozadje projekta opisuje Janja Štular, vodja marketinga pri Spar Slovenija.

SPARBECEDA pa ima tudi dobrodelno noto. Z donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR bo Spar Slovenija pomagal trem izbranim ustanovam, ki se ukvarjajo z učnimi in bralnimi težavami otrok. Višino donacije za posamezno ustanovo bodo s svojim glasom določili uporabniki aplikacije SPAR plus, ki bo prek navezave s portalom Franček omogočala dodatno bogatenje besednega zaklada. Izbirali bodo lahko med Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS, Zavodom Mavrični bojevnik in Društvom Bravo – društvo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami.

Spar Slovenija želi z donacijo nagraditi prizadevanja tistih ustanov in njihovih zaposlenih, ki s svojim znanjem in pripravljenostjo skrbijo, da imajo mladi z učnimi težavami ustrezno pomoč in podporo, obenem pa z akcijo na igriv način krepiti besedni zaklad otrok ter njihovih staršev. 

 *Vir rtvslo.si in OECD, 2016

Dodatne informacije o izbranih ustanovah:

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS je edina ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja s šolanjem slepih in slabovidnih otrok, pred dvema letoma pa so začeli spremljati tudi otroke z motnjo avtističnega spektra. Donirana sredstva bodo uporabili predvsem za prenovo jedilnice in za nakup pripomočkov za lažje spremljanje pouka.

Več informacij: center-iris.si

Namen delovanja Zavoda Mavrični bojevnik je pomoč mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnosti). Zavod skozi aktivnosti v naravi spodbuja k umiku od vsakodnevnih novodobnih in tehnoloških naprav, hkrati pa ponuja pomoč pri iskanju osebne samorealizacije. Sredstva bodo porabili za izgradnjo doživljajskega gozdnega poligona Mavrični gaj, katerega namen je izvedba taborov in ostalih aktivnosti v naravi.

Več informacij: mavricnibojevniki.org

Cilj Društva Bravo – društva za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami je ustvariti optimalne pogoje za izobraževanje in delo mladih s specifičnimi učnimi težavami (SUT). Sodelujejo z domačimi in mednarodnimi društvi za otroke in mladostnike s SUT, vključeni pa so tudi v Evropsko zvezo za disleksijo (EDA). Letos bo potekala 20. obletnica prve mednarodne konference Društva Bravo, na kateri izobražujejo in ozaveščajo strokovno in laično javnost o značilnostih in potrebah otrok in mladostnikov s SUT. Z donacijo bi pokrili del stroškov za organizacijo konference.

Več informacij: drustvo-bravo.si

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>