08.11.2022

Spar Slovenija in Natureta podarjata dva tisoč obrokov za brezdomce

Spar Slovenija in Natureta bosta v skupni dobrodelni akciji zavetiščem za brezdomce podarila najmanj dva tisoč pripravljenih jedi blagovne znamke Natureta. Pet zavetišč v Celju, Mariboru in Murski Soboti je v teh dneh že prejelo prvo zalogo obrokov, akcija pa bo potekala več mesecev ter poleg donacij opozarjala na socialne stiske in revščino.  

Ena izmed perečih problematik sodobnega sveta so premoženjske razlike, ki so po epidemiji še izraziteje okrepile pojav brezdomstva tudi v Sloveniji. Po podatkih Statističnega urada RS je bila stopnja tveganja revščine lani pri nas 11,7-odstotna, pod pragom tveganja revščine pa je živelo približno 243.000 oseb*.

Gre za številke iz lanskega leta, ko skokovitega dviga cen živil še ni bilo. »Letos smo zaznali izjemen porast prošenj za donacijo hrane,« pravijo v Eti Kamnik, podobno izkušnjo pa imajo tudi v Sparu. Podjetji sta zato združili moči in se v misli na socialno ogrožene povezali v dobrodelni akciji “Dva tisoč obrokov za brezdomce”, s katero pomagata blažiti socialne stiske. Ministrstvo za delo je njuno aktivnost podprlo na izvedbeni ravni ter zagotovilo podatke o zavetiščih in njihovih zmogljivostih z namenom, da obroki v naslednjih mesecih pridejo do čim širšega kroga ljudi.

Med 16. in 25. novembrom 2022 bodo vse Sparove prodajalne po Sloveniji Naturetine pripravljene jedi ponujale s popustom, desetino prodajnih količin pa bosta Eta Kamnik in Spar podarila zavetiščem za brezdomce. »Gre za skupen projekt, s katerim želimo našim zvestim potrošnikom omogočiti čim ugodnejši nakup, hkrati pa vsak deseti izdelek v omenjenem obdobju podarimo zavetiščem, dnevnim centrom in hišam, ki pomagajo posameznikom v socialni stiski. Čustvena, finančna in materialna podpora se začnejo s toplim obrokom, kot se vsaka pot prične s prvim korakom,« projekt opisujeta Spar in Natureta.

K doniranju obrokov brezdomcem lahko Sparovi kupci z vsakim nakupom pripravljene jedi Natureta prispevajo že od 28. oktobra 2022, projekt pa bo potekal predvidoma do konca leta oziroma do izpolnitve ciljne količine podarjenih izdelkov, ki znaša najmanj dva tisoč kosov.

Zbrane pripravljene jedi Natureta bodo darovane v zavetišča, varne hiše, dnevne centre in materinske domove po Sloveniji, ki ljudem nudijo podporo v času stiske ter jim s psihosocialno pomočjo, zagovorništvom in spremstvom, seznanjanjem z zakonodajo, postopki in pravicami ter z varnim začasnim bivanjem nudijo možnost, da se ponovno vključijo v družbo kot samostojni in ustvarjalni člani skupnosti.

Začeli smo! Prvih 80 izdelkov Natureta sta že konec oktobra prejeli zavetišči v Celju in Mariboru. (Foto: Rok Mlinar)

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>