23.05.2023

Spar Slovenija je prejemnik trajnostnega certifikata Green Star

Podjetje Spar Slovenija je prejelo certifikat odličnosti za napredek na poti zelene preobrazbe Green Star, ki ga podeljuje CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo. Z oceno štirih zvezdic se je Spar uvrstil v kategorijo Zelenih voditeljev – naprednih podjetij, ki imajo načela trajnostnega poslovanja močno vtkana v svojo strategijo in poslovne modele.  

Spar uvrščen med Zelene voditelje

Z oceno štirih zvezdic Spar Slovenija spada v kategorijo Zelenih voditeljev, ki imajo načela trajnosti močno vpeta v poslovno strategijo in modele, odgovornost za trajnostno poslovanje pa prevzema vodstvo podjetja. Certifikat potrjuje, da si v Sparu Slovenija prizadevajo za oceno podnebnih tveganj in izkoriščanje priložnosti na poti zelene preobrazbe, z ambiciozno postavljenimi podnebnimi in drugimi okoljskimi cilji aktivno prispevajo k podnebni nevtralnosti ter merijo stanje na vseh treh področjih ESG. Kratica ESG predstavlja okoljske (Environmental), družbene (Social) in upravljavske (Governance) dejavnike celovitega trajnostnega poslovanja. Upravljanje vidikov ESG tako vključuje širok nabor ukrepov, s katerimi podjetje zmanjšuje negativen vpliv na okolje in družbo ter gradi temelje za dolgoročen gospodarski uspeh.

V Sparu Slovenija v skladu z zastavljenimi trajnostnimi cilji izbirajo ustrezne ukrepe, odločitve o rešitvah na področju trajnosti pa sprejemajo na podlagi izkušenj in podatkov. V okviru projekta Skupaj za boljši jutri se podjetje poslužuje številnih dobrih praks: kupcem v svojih trgovinah omogoča nakup z lastno embalažo ali mrežastimi vrečkami za večkratno uporabo, v določenih trgovinah ponujajo izdelke v rinfuzi, pred kratkim so v dveh poslovalnicah postavili zbiralnik za odpadno jedilno olje, v ponudbi izdelkov sledijo prehranskim trendom v smeri manjše porabe mesa, zato so  uvedli novo linijo SPAR mix & zelenjava, kjer so 20 odstotkov mesa zamenjali z zelenjavo in rastlinskimi nadomestki, obenem pa podpirajo številne okoljske akcije, ki pripomorejo k boljšemu jutri, kot je npr. že šestletno sodelovanje s potapljači pri čiščenju slovenskih voda.

Pri zeleni preobrazbi in trajnostnem poslovanju aktivno sodelujejo tako zaposleni kot tudi partnerji podjetja. »Tekom procesa pridobitve certifikata Green Star smo dobili kakovosten vpogled v tveganja, izzive in priložnosti Spara Slovenija na področju trajnosti, obenem pa tudi potrditev, da na tej poti trajnosti delamo prave korake. Po njej bomo stopali še naprej z vključenostjo vseh deležnikov in skupnim delovanjem, saj verjamemo, da je le tako mogoče doseči zastavljene cilje in trajnostne zaveze,« pove Maša Šprajcar-Rančić, vodja trajnostnega razvoja pri podjetju Spar Slovenija.

O certifikatu Green Star

Projekt Green Star, ki so ga razvili v CER Partnerstvu za trajnostno gospodarstvo, temelji na digitalnem orodju, ki izmeri podnebni in okoljski odtis podjetja ter preveri skladnost poslovanja z okoljskimi, družbenimi in upravljavskimi (ESG) načeli. S tem podjetje dobi vpogled, kje na poti zelene preobrazbe se nahaja in kateri so lahko njegovi naslednji koraki. Osnovo za izdajo certifikata predstavljata ESG-ocena Green Star na področju trajnostnega poslovanja, ki temelji na mednarodnih okvirih in standardih za trajnostno poročanje ter zakonodaji EU, in ocena podnebnega ukrepanja.  

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>