20.05.2022

SPAR Slovenija podaril 10.000 evrov otrokom z učnimi in bralnimi težavami

Marca je SPAR Slovenija na svojih policah ponudil posebne testenine SPARBECEDA v obliki vseh 25 črk slovenske abecede. Z njimi je preko svoje aplikacije SPAR plus na zanimiv način spodbudil otroke in njihove starše, da skozi igro krepijo besedni zaklad. Projekt SPARBECEDA pa je imel tudi dobrodelno noto. SPAR Slovenija je v četrtek, 19. maja, svečano predal donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR trem izbranim ustanovam, ki pomagajo otrokom z učnimi in bralnimi težavami. Te so: Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS, Zavod Mavrični bojevniki, kjer nudijo pomoč mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnosti) in Društvo Bravo – društvo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami.

Višino donacije za posamezno ustanovo so s svojim glasom določili uporabniki aplikacije SPAR plus, ki so med 21. marcem in 21. aprilom sodelovali v nagradni igri SPARBECEDA. Iz naključno izbranih črk so uporabniki sestavljali besede in za vsako pravilno dobili glas. Tega so nato podarili izbrani ustanovi.
Skupaj so zbrali 386.500 besed oz. glasov. Največ glasov so sodelujoči namenili Centru Iris (144.085 glasov), ki je prejel donacijo v višini 5.000 EUR, sledita Zavod Mavrični bojevniki (140.376) s 3.000 EUR in društvo Bravo (102.039), ki je prejelo donacijo v vrednosti 2.000 EUR.

V Centru IRIS bodo donirana sredstva namenili za skupinsko jadranje otrok in za nakup pripomočkov za lažje spremljanje pouka. V Zavodu Mavrični bojevniki bodo sredstva porabili za izgradnjo doživljajskega gozdnega poligona Mavrični gaj, katerega namen je izvedba taborov in ostalih aktivnosti v naravi. V društvu Bravo bodo z donacijo pokrili del stroškov za organizacijo njihove vsakoletne izobraževalne konference.

»Izjemno smo veseli donacije podjetja Spar Slovenija. V Centru IRIS smo se odločili, da bomo vsaj del prejetih sredstev namenili aktivnosti, ki jo želimo izpeljati skoraj vsako leto, to je »Jadranje za jutri«. Jadranje z vrstniki je za otroke s posebnimi potrebami nepozabno doživetje, s strokovnim in timskim pedagoškim delom pa se v tem času lahko doseže odlična socialna dinamika skupine. Gre za izkustveno učenje, ki ga v tej obliki morda nikoli v življenju ne bi bili deležni. Izjemno me veseli, da nas je do poklonjenih sredstev pripeljala posrečena besedna igra Sparbeceda, ki je spodbujala radovednost otrok, opismenjevanje, branje in širjenje besednega zaklada. Hvala vsem,« je ob prejemu donacije dejala Nastja Strnad, podravnateljica Centra IRIS .

»S projektom SPARBECEDA smo nagovorili otroke in njihove starše, naj z igro s testeninami na zabaven način širijo svoj besedni zaklad. Hkrati smo vključili naše kupce, da so s svojimi glasovi pomagali razdeliti donacijo. To smo v celoti namenili ustanovam, ki pomagajo otrokom s specifičnimi učnimi težavami, in nas s svojim delom navdihujejo. Veseli me, da lahko s podarjenimi sredstvi prispevamo k lepšemu jutri otrok in mladostnikov, ki so sredi procesa učenja in osvajanja znanja, tudi novih besed,« je dejal David Kovačič, generalni direktor SPAR Slovenija, ki je ustanovam predal donacijo.

V Sparu se zavedajo pomena branja, saj si z njim širimo besedišče, miselna obzorja, razumemo več in se urimo v empatiji. SPAR Slovenija je z uspešnim projektom SPARBECEDA poskrbel za zabavne besedne igre, hkrati pa z donacijo nagradil prizadevanja tistih ustanov, ki nudijo mladim s posebnimi potrebami ustrezno pomoč in podporo.

 

***


Dodatne informacije o izbranih ustanovah:

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS je edina ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja s šolanjem slepih in slabovidnih otrok, pred dvema letoma pa so začeli spremljati tudi otroke z motnjo avtističnega spektra.

Več informacij: center-iris.si

Namen delovanja Zavoda Mavrični bojevnik je pomoč mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnosti). Zavod skozi aktivnosti v naravi spodbuja k umiku od vsakodnevnih novodobnih in tehnoloških naprav, hkrati pa ponuja pomoč pri iskanju osebne samorealizacije.

Več informacij: mavricnibojevniki.org


Cilj Društva Bravo – društva za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami je ustvariti optimalne pogoje za izobraževanje in delo mladih s specifičnimi učnimi težavami (SUT). Sodelujejo z domačimi in mednarodnimi društvi za otroke in mladostnike s SUT, vključeni pa so tudi v Evropsko zvezo za disleksijo (EDA).

Več informacij: drustvo-bravo.si

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>