22.04.2021

Spar Slovenija prejel trajnostni certifikat IFCO za leto 2020

Skrb za okolje je prioritetna naloga podjetja Spar Slovenija, ki jo med drugim uresničujejo z uvajanjem najsodobnejših tehnologij in okolju prijaznih materialov v njihove trgovine. Posebno pozornost namenjajo zmanjševanju plastičnih odpadkov, zato uporabljajo biorazgradljive materiale in spodbujajo večkratno uporabo embalaže. V sklopu zavzemanj za zagotavljanje trajnostne proizvodne verige so prejeli certifikat o trajnosti za leto 2020, ki ga podeljuje IFCO SYSTEMS, vodilni globalni ponudnik embalaže za ponovno uporabo, ki je namenjena svežim izdelkom.  

Spar Slovenija prejel trajnostni certifikat IFCO za leto 2020

V sklopu projekta Skupaj za manj plastike v Sparu že vrsto let zmanjšujejo količino plastične embalaže, pri čemer si v največji možni meri prizadevajo za vzpostavitev krožnega gospodarstva in ponovno uporabo brez proizvajanja novih odpadkov. Da bi zmanjšali količino nepotrebnih odpadkov v svojih trgovinah omogočajo nakupe brez embalaže oziroma s povratno embalažo ter v vseh trgovinah (z izjemo trgovine SPAR City in franšiznih trgovin SPAR partner) omogočajo vračilo steklenic v avtomatih Tomra, s čimer so lani na letni ravni prihranili skoraj 1800 ton praznih steklenic.

Za trajnostno delovanje pa skrbijo tudi na področju oskrbovalne verige, kjer za prevoz sadja in zelenjave iz Evrope ter iz skladišča v trgovine uporabljajo transportne zaboje za večkratno rabo IFCO. Delež slednjih so v letošnjem letu še povečali, poleg transporta pa jih uporabljajo tudi za ponudbo blaga na prodajnih mestih. Ti povratni zabojčki za večkratno uporabo omogočajo zmanjšanje odpadkov, emisij CO2 in porabe vode ter zlaganje povratne embalaže za boljši izkoristek, hkrati pa zagotavljajo pravilno hrambo in zaščito izdelkov.

V Sparu so letos pridobili tudi trajnostni certifikat IFCO za leto 2020, ki prikazuje prihranek naravnih virov in zmanjševanje odpadkov ob uporabi povratnih zabojev. V lanskem letu so tako prihranili:

  • izpust CO2, ki je primerljiv z izpustom 279 avtomobilov;
  • vsakodnevne odpadke kar 186.509 Evropejcev;
  • količino vode za 188.133 petminutnih ritualov tuširanj;
  • energijo, primerljivo z 15.951 žarnicami, ki gorijo eno leto;
  • količino hrane, ki bi  se med transportom lahko uničila in bi zadostila kar 71.886 povprečnim obrokom.

Tudi v prihodnosti bodo Sparova prizadevanja še naprej usmerjena v trajnostno ravnanje in okoljevarstvo, zlasti na področju zmanjševanja odpadkov in uvajanja naprednih tehnologij, ki sledijo trendom v embalažni industriji.  

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>