25.02.2022

Spar Slovenija z donacijo 5.000 evrov podprl Čebelarsko zvezo Slovenije

Sparov album za zbiranje nalepk Rekordomania 3 ponovno razkriva neverjetne rekorderje živalskega sveta, med drugim tudi čebelo, ki velja za enega najboljših živalskih ekologov. Tudi letošnjo izdajo albuma je Spar pospremil z družbeno odgovorno akcijo in podprl slovensko čebelarstvo. 5.000 evrov od prodaje albumov je namreč namenil Čebelarski zvezi Slovenije za izvajanje apiterapije za otroke ter nakup uparjalnikov za slovenske vrtce.

Čebelarstvo je zasidrano globoko v slovensko zavest in predstavlja pomembno tradicionalno dejavnost, ki jo je svetu pred več kot 230 leti predstavil prav Slovenec Anton Janša. Tega, da so čebele in njihovi pridelki pravi dar narave, so se naši predniki dobro zavedali, danes pa so čebelji pridelki neprecenljivi pri rehabilitaciji in zdravljenju različnih bolezenskih stanj.

Pomena čebel se zavedajo tudi v podjetju Spar Slovenija, zato so 5.000 evrov od prodaje albuma Rekordomania 3 letos namenili Čebelarski zvezi Slovenije, in sicer za nakup uparjalnikov za izvajanje apiterapije v slovenskih vrtcih. Predaja donacije se je odvila 24. februarja pred hipermarketom Spar Ivančna Gorica, v  občini, kjer domuje Hiša kranjske čebele. Slednja je posvečena predstavitvi čebele, izobraževanju čebelarjev in predstavlja središče inovativnih tehnologij. Donacijo je predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču predal področni vodja trgovin Spar Aleš Markovič, skupaj z vodjo Sparovega hipermarketa v Ivančni Gorici Ksenijo Blatnik. Dogodka pa sta se udeležila tudi Branka Kastelic, pomočnica ravnateljice tamkajšnjega vrtca, ki bo eden izmed prvih prejemnikov uparjalnika za izvajanje apiterapije, in podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole.

»V podjetju Spar Slovenija spremljamo in pozdravljamo aktivnosti Čebelarske zveze Slovenije. Kot družbeno odgovorno podjetje smo se zato odločili, da Čebelarski zvezi Slovenije namenimo 5.000 € za spodbujanje in izvajanje apiterapije za otroke ter nakup uparjalnikov za slovenske vrtce. Z donacijo želimo omogočiti dostop do apiterapije čim več otrokom z boleznimi dihal,« je ob predaji izpostavil področni vodja trgovin Spar Aleš Markovič.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je ob prevzemu donacije dejal: »Slovenski čebelarji že več let spodbujamo izvajanje apiterapije za otroke z različnimi boleznimi. Lani smo v ta namen organizirali tudi mednarodno konferenco Apiterapija za otroke – Čebele, otroci in zdravje, na kateri smo Slovenijo predstavili kot eno vodilnih držav na tem področju. Zahvaljujem se podjetju Spar Slovenija, da je prepoznalo naše delo in blagodejne učinke apiterapije. S pomočjo njihove donacije bomo kupili 42 uparjalnikov in z njimi obdarili vrtce po vsej Sloveniji.«

Na pomen apiterapije je opozorila tudi pomočnica ravnateljice Vrtca Ivančna Gorica Branka Kastelic: »Bolezni dihal in respiratorni virusi imajo velik vpliv na delovanje vrtcev predvsem v zimskih mesecih, zato se iskreno zahvaljujemo za uparjalnik, s katerim bomo preventivno pripomogli k bolj zdravemu okolju za naše najmlajše.«

Podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole pa je opomnil na tradicijo in pomen čebelarstva v občini: »Vesel sem, da se današnja predaja donacije odvija pri nas, v občini, kjer se lahko pohvalimo tudi s Hišo kranjske čebele in kjer je preteklo že veliko medu. Zadovoljni smo, da so prepoznali tudi v podjetju Spar Slovenija.«

S podporo Čebelarski zvezi Slovenije želi Spar Slovenija pomagati pri preprečevanju okužb dihal med najmlajšimi. Apiterapija sicer predstavlja preventivne in kurativne metode zdravljenja ljudi in živali s pomočjo učinkovin čebel ter njihovih izdelkov, kot so med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup in apilarnil. Vse metode, ki jih izvajajo, temeljijo na tradicionalnem znanju, izkušnjah posameznikov in kliničnih raziskavah.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>