27.10.2023

Zaposleni v Sparu Slovenija najbolj zagnano kolesarili na delo v akciji Polni zagona

Zaposleni v Sparu Slovenija so se pridružili jesenskemu delu pobude »Polni zagona kolesarimo v službo« in se v času trajanja akcije namesto z avtomobilom v nov delovni dan pognali s kolesom ter s tem prispevali k znižanju izpustov CO2 v okolje in k lastnemu boljšemu počutju na delovnem mestu.

»Polni zagona kolesarimo v službo« je nacionalna pobuda Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Inštituta za politike prostora in Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, v kateri se spodbuja kolesarjenje in spreminjane vsakodnevnih potovalnih navad. Projekt vključuje koristne nasvete, povezovanje z drugimi kolesarji ter nagrade tekom akcije in ob koncu izziva, predvsem pa prispeva k ohranjanju okolja. Vsi, ki jim je mar za okolje, so v izzivu lahko sodelovali od 28. avgusta do 6. oktobra. Do zdaj so organizatorji izvedli že dve uspešni akciji.

V šestih tednih se je izzivu pridružilo 825 aktivnih kolesarjev, ki prihajajo iz 35 % vseh slovenskih občin. Novost letošnje jesenske akcije je bila ta, da so kolesarji lahko označili svojega zaposlovalca. Sodelovalo je 22 podjetij, ki je imelo v izzivu sodelujočih 5 ali več zaposlenih. Največ sodelujočih zaposlenih je bilo iz Spara Slovenije, kjer je v času akcije na delo kolesarilo 25 sodelavcev, ki so s skupnimi močmi prekolesarili 4.904 km. Ker se na tej razdalji niso vozili z avtomobilom, so prihranili 770 kg CO2, kar je več, kot ga v enem letu absorbira 15 dreves.

V času akcije so organizatorji na različnih lokacijah postavili deset brezplačnih popravljalnic koles in skupno pregledali več kot 640 koles ter tako še dodatno prispevali k varni vožnji kolesarjev. Ena izmed lokacij popravljalnic je bila tudi pred trgovino INTERSPAR  v Supernovi Maribor.
Poleg privlačnih nagrad, ki so jih nekateri najbolj zagnani udeleženci prejeli, so kolesarji deležni številnih pozitivnih učinkov te aktivnosti. Kolesarjenje namreč zmanjšuje tveganje za razvoj kardiovaskularnih in rakavih bolezni za skoraj 50 %, zmanjšuje občutek tesnobe ter niža stres, obenem pa posameznik z izbiro kolesa vsaj enkrat tedensko namesto avtomobila prispeva k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa za 25 %.

Zaključek projekta je vodja trajnostnega razvoja Spar Slovenija Maša Šprajcar-Rančić  pospremila z besedami: »V podjetju Spar Slovenija našim kupcem vseskozi omogočamo in jih spodbujamo k trajnostnemu delovanju, pri tem pa aktivno motiviramo tudi naše zaposlene. Ponosni smo na vse naše sodelavce, ki so sprejeli izziv ter v času trajanja akcije z menjavo prevoznega sredstva naredili nekaj dobrega za okolje in ne nazadnje tudi zase. Prepričani smo, da vsak korak - ne glede na to, kako majhen je - v smeri trajnosti šteje in zagotavljamo, da bomo kot podjetje po tej poti stopali še naprej.«

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>