Sestavine
- Ajdova moka 0.5 kg
- Pšenična moka 0.33
- Vrela voda 7
- Sol
- Mleti orehi 0.5 kg
- Med 3 dl
- Mlačno mleko 5 dl
- Sladkor v prahu
Kvasec:
- Kvas 6 dag
- Sladkor 1 žlička
- Toplo mleko 4 žlice
Priprava
01
V posodici pripravimo kvasec in počakamo, da vzhaja.
02
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in ohlajeni masi dodamo pšenično moko, kvasec in sol. Zamesimo rahlo testo.
03
Orehe zmešamo z mlačnim medom.
04
V namaščen pekač vlijemo tretjino testa, potresemo z orehi in to ponovimo še dvakrat. Na vrhu naj ostane testo, ki ga prelijemo z mlekom.
05
Vse skupaj pustimo vzhajati 20 minut, nekajkrat na rahlo prebodemo in pečemo v pečici na 180 °C približno 40 minut.
06
Pečen ajdnek posujemo s sladkorjem v prahu.