Ajdnek

Kuhnapato
enostavno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
40
min
Čas peke
20
min
Čas vzhajanja

Sestavine

  • Ajdova moka 0.5 kg
  • Pšenična moka 0.33
  • Vrela voda 7
  • Sol
  • Mleti orehi 0.5 kg
  • Med 3 dl
  • Mlačno mleko 5 dl
  • Sladkor v prahu

Kvasec:

  • Kvas 6 dag
  • Sladkor 1 žlička
  • Toplo mleko 4 žlice

Priprava

01

V posodici pripravimo kvasec in počakamo, da vzhaja.

02

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in ohlajeni masi dodamo pšenično moko, kvasec in sol. Zamesimo rahlo testo.

03

Orehe zmešamo z mlačnim medom.

04

V namaščen pekač vlijemo tretjino testa, potresemo z orehi in to ponovimo še dvakrat. Na vrhu naj ostane testo, ki ga prelijemo z mlekom.

05

Vse skupaj pustimo vzhajati 20 minut, nekajkrat na rahlo prebodemo in pečemo v pečici na 180 °C približno 40 minut.

06

Pečen ajdnek posujemo s sladkorjem v prahu.