Borovničevi mafini s kislo smetano, Nina Kastelic - Leaneen
Borovničevi mafini s kislo smetano, Nina Kastelic - Leaneen

Borovničevi mafini s kislo smetano

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
25
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za 12 mafinov:

  • Jajca L velikost 2
  • Sladkor 200 g
  • Sol 1 ščepec
  • Vanilijev strok 1
  • Olje 120 ml
  • Kisla smetana 220 g
  • Gladka bela moka 280 g
  • Gladka bela moka (dodatno) 1 žlica
  • Pecilni prašek 1 žlička
  • Ameriške borovnice 250 g

Priprava

01

Jajci stepemo skupaj s sladkorjem in soljo. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti stepamo približno 5 minut, da dobimo svetlo in kremno jajčno maso.

02

Dodamo olje, kislo smetano in vaniljeva semena, ki smo jih postrgali iz prepolovljenega stroka. Stepamo še minutko, da se sestavine dobro povežejo med seboj.

03

V ločeni posodi zmešamo moko s pecilnim praškom.

04

Suhe sestavine postopoma dodajamo k mokrim in zraven stepamo na najnižji hitrosti. Stepamo le toliko, da dobimo enotno maso. Če bomo stepali predolgo, bodo kolački zbiti, zato moramo biti pazljivi. Moko lahko enakomerno vmešamo tudi z lopatko.

05

Ameriške borovnice zmešamo z žlico moke in tako preprečimo, da bi borovnice med peko potonile na dno mafinov. Borovnice z lopatko nežno vmešamo v pripravljeno maso.

06

V pekač za mafine zložimo papirčke in jih napolnimo do 3/4.

07

Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25 minut. Ali so dovolj pečeni, preverimo s leseno palčko – če na njej ni ostankov biskvita, jih lahko vzamemo iz pečice.

Namig!

Mafini so najboljši sveže pečeni. Na sobni temperaturi in v zaprti škatli jih lahko hranimo do 3 dni.