
PT25M min
PT25M min
Sestavine
Sestavine za 12 mafinov:
- Jajca L velikost 2
- Sladkor 200 g
- Sol 1 ščepec
- Vanilijev strok 1
- Olje 120 ml
- Kisla smetana 220 g
- Gladka bela moka 280 g
- Gladka bela moka (dodatno) 1 žlica
- Pecilni prašek 1 žlička
- Ameriške borovnice 250 g
Priprava
Jajci stepemo skupaj s sladkorjem in soljo. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti stepamo približno 5 minut, da dobimo svetlo in kremno jajčno maso.
Dodamo olje, kislo smetano in vaniljeva semena, ki smo jih postrgali iz prepolovljenega stroka. Stepamo še minutko, da se sestavine dobro povežejo med seboj.
V ločeni posodi zmešamo moko s pecilnim praškom.
Suhe sestavine postopoma dodajamo k mokrim in zraven stepamo na najnižji hitrosti. Stepamo le toliko, da dobimo enotno maso. Če bomo stepali predolgo, bodo kolački zbiti, zato moramo biti pazljivi. Moko lahko enakomerno vmešamo tudi z lopatko.
Ameriške borovnice zmešamo z žlico moke in tako preprečimo, da bi borovnice med peko potonile na dno mafinov. Borovnice z lopatko nežno vmešamo v pripravljeno maso.
V pekač za mafine zložimo papirčke in jih napolnimo do 3/4.
Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25 minut. Ali so dovolj pečeni, preverimo s leseno palčko – če na njej ni ostankov biskvita, jih lahko vzamemo iz pečice.
Mafini so najboljši sveže pečeni. Na sobni temperaturi in v zaprti škatli jih lahko hranimo do 3 dni.