Sestavine
- Jajca 5
- Sladkor 150 g
- Maslo brez laktoze SPAR free from 200 g
- Moka brez glutena Spar free from 250 g
- Kakav 70 g
- Pecilni prašek 1
- Sol 1 ščepec
- Vanilijev sladkor 1
- Kisla smetana brez laktoze SPAR free from 120 g
- Olje 50 ml
- Mleko brez laktoze SPAR free from 150 ml
- Marmelada za polnilo
- Čokolada brez laktoze SPAR free from, za preliv
Priprava
Sladkor in zmehčano maslo penasto stepamo 3–4 minute. Nato dodamo jajca in dobro premešamo.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo, kakavom in vaniljevim sladkorjem. Suhe sestavine primešamo k mokrim. Dodamo še olje, mleko, kislo smetano in dobro premešamo.
Pekač za šarkelj, premera 22 cm, dobro namastimo in posujemo s kakavom. Polovico mase z žlico nadevamo v model in po sredini mase razporedimo marmelado.
V receptu sem uporabila višnjevo marmelado, ki je rahlo kislega okusa. Vi izberite takšno, ki vam je všeč.
Nato dodamo še drugo polovico mase. Šarkelj pečemo 40–45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
Pečen šarkelj ga pustimo stati v modelu 5–10 minut, nato ga iz modela obrnemo na mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Ohlajen šarkelj okrasimo s stopljeno čokolado in sadjem.