Marmorni kolač (šarkelj) - Gluten free with Megi
Marmorni kolač (šarkelj) - Gluten free with Megi

Marmorni kolač (šarkelj)

Gluten free with Megi
Gluten free with Megi
Gluten free with Megi
Gluten free with Megi
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
45
min
Čas peke

Sestavine

  • Jajca 5
  • Sladkor 150 g
  • Maslo brez laktoze SPAR free from 200 g
  • Moka brez glutena Spar free from 250 g
  • Kakav 70 g
  • Pecilni prašek 1
  • Sol 1 ščepec
  • Vanilijev sladkor 1
  • Kisla smetana brez laktoze SPAR free from 120 g
  • Olje 50 ml
  • Mleko brez laktoze SPAR free from 150 ml
  • Marmelada za polnilo
  • Čokolada brez laktoze SPAR free from, za preliv

Priprava

01

Sladkor in zmehčano maslo penasto stepamo 3–4 minute. Nato dodamo jajca in dobro premešamo.

02

Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo, kakavom in vaniljevim sladkorjem. Suhe sestavine primešamo k mokrim. Dodamo še olje, mleko, kislo smetano in dobro premešamo.

03

Pekač za šarkelj, premera 22 cm, dobro namastimo in posujemo s kakavom. Polovico mase z žlico nadevamo v model in po sredini mase razporedimo marmelado.

V receptu sem uporabila višnjevo marmelado, ki je rahlo kislega okusa. Vi izberite takšno, ki vam je všeč.

04

Nato dodamo še drugo polovico mase. Šarkelj pečemo 40–45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

05

Pečen šarkelj ga pustimo stati v modelu 5–10 minut, nato ga iz modela obrnemo na mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi.

06

Ohlajen šarkelj okrasimo s stopljeno čokolado in sadjem.