Marmorni kolač (šarkelj) - Gluten free with Megi
Marmorni kolač (šarkelj) - Gluten free with Megi

Marmorni kolač (šarkelj)

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
45
min
Čas peke

Sestavine

  • Jajca 5
  • Sladkor 150 g
  • Maslo brez laktoze SPAR free from 200 g
  • Moka brez glutena Spar free from 250 g
  • Kakav 70 g
  • Pecilni prašek 1
  • Sol 1 ščepec
  • Vanilijev sladkor 1
  • Kisla smetana brez laktoze SPAR free from 120 g
  • Olje 50 ml
  • Mleko brez laktoze SPAR free from 150 ml
  • Marmelada za polnilo
  • Čokolada brez laktoze SPAR free from, za preliv

Priprava

01

Sladkor in zmehčano maslo penasto stepamo 3–4 minute. Nato dodamo jajca in dobro premešamo.

02

Moko zmešamo s pecilnim praškom, soljo, kakavom in vaniljevim sladkorjem. Suhe sestavine primešamo k mokrim. Dodamo še olje, mleko, kislo smetano in dobro premešamo.

03

Pekač za šarkelj, premera 22 cm, dobro namastimo in posujemo s kakavom. Polovico mase z žlico nadevamo v model in po sredini mase razporedimo marmelado.

V receptu sem uporabila višnjevo marmelado, ki je rahlo kislega okusa. Vi izberite takšno, ki vam je všeč.

04

Nato dodamo še drugo polovico mase. Šarkelj pečemo 40–45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

05

Pečen šarkelj ga pustimo stati v modelu 5–10 minut, nato ga iz modela obrnemo na mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi.

06

Ohlajen šarkelj okrasimo s stopljeno čokolado in sadjem.