Bučna rižota z lignji in kozicami - Nina Zorčič
Zakaj ne vidite vsebine?

Bučna rižota z lignji in kozicami

Nina Zorčič
Nina Zorčič
Nina Zorčič
Nina Zorčič
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
45
min
Čas kuhanja

Sestavine

Bučna rižota z lignji

  • Olivno olje 3 žlice
  • Čebula (na drobno nasekljana) 1
  • Maslena buča olupljena, očiščena in narezana na 1x1 cm kose 300 g
  • Lignji očiščeni, narezani na kolobarje debeline 1 cm 300 g
  • Zelenjavna jušna osnova (1,5 l vroče vode + 1 zelenjavna jušna kocka), dodajte v več delih 1.5 l
  • Česen (na drobno nasekljan) 2 stroka
  • Arborio riž 350 g
  • Belo vino 1 dl
  • Sveže nastrgan parmezan 1 pest
  • Maslo 25 g
  • Mleta kumina 1 žlička
  • Koper po okusu
  • Čili po okusu
  • Sol po okusu

Popečene kuhane kozice

  • Olivno olje 2 žlici
  • Maslo 3 žlice
  • Kuhane kozice, cele 2 pesti
  • Sol 1 ščepec
  • Čili ali mleta paprika
  • Česen (na drobno nasekljan) 3 stroki

Priprava

01

Na večji ponvi segrejte olivno olje in dodajte drobno nasekljano čebulo. Pražite par minut, da postekleni, nato dodajte narezano bučo. Premešajte in pokrijte s pokrovko. Med rednim mešanjem pražite 5-10 minut, da se buča zmehča. Nato dodajte sveže lignje, narezane ne kolobarje. Premešajte in pražite par minut. Zalijte z 1/2 skodelice zelenjavne jušne osnove in pokrijte. Kuhajte na srednjem ognju 15 minut oz. toliko časa, da tekočina izhlapi, buča pa se popolnoma zmehča. Odkrijte in s pomočjo kuhalnice smečkajte večje kose buče, da dobite bučni pire. Odkrito kuhajte še toliko časa, da tekočina izhlapi, nato dodajte nasekljan česen in popražite, da zadiši. Dodajte opran riž in na srednjem ognju pražite par minut. Zalijte z belim vinom in pražite, dokler vsa tekočina ne izhlapi. Nato zalijte z 1/3 jušne osnove in pokrijte s pokrovko. Na nizkem srednjem ognju kuhajte toliko časa, da tekočina skoraj v celoti izhlapi, nato premešajte in dodajte še 1/3 jušne osnove. Ponovite tolikokokrat, da se riž skuha in zmehča, vmes pa redno mešajte, da dobite kremasto rižoto. Po potrebi dodajte še malo vode. Ko je rižota kuhana dodajte sveže nariban parmezan, maslo in kurkumo. Premešajte in poskusite, po želji dodatno začinite s soljo.

02

V ločeni ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje in maslo. Dodajte kuhane kozice in popražite za par minut. Dodajte sol, čili/papriko in česen ter premešajte. Pražite par minut da zadiši nato odstavite.

03

Popečene kozice dodajte po vrhu rižote, vse prelijte z ostankom maslene omake iz ponve in začinite s koprom in čilijem/papriko. Po želji postrezite z dodatnim parmezanom.

Nagradna igra "Osvoji najbolj CARSKO smučarsko VIP izkušnjo"
NAGRADNA IGRA

Podarjamo vstopnice za FIS smučarsko tekmo v Saalbachu! Odgovori na nagradno vprašanje in z malo sreče bo najbolj carska VIP izkušnja tvoja.

Sodeluj >>