PT20M min
PT30M min
PT25M min
Sestavine
Testenine:
- Testenine (gnocchi, polžki ali druge testenine po izboru - najboljše so takšne v obliki tulca, ker zajamejo več omake) 250 g
- Sol 1 ščepec
Omaka:
- Testenine (gnocchi, polžki ali druge testenine po izboru - najboljše so takšne v obliki tulca, ker zajamejo več omake) 250 g
- Sol 1 ščepec
- Maslena buča 1
- Maslo 25 g
- Bela pšenična moka 20 g
- Muškatni orešček 0.25 žličke
- Česen v prahu (opcijsko ampak priporočljivo) 0.25 žličke
- Sol 0.5 žličke
- Polnomastno mleko 230 g
- Mascarpone 60 g
- Cheddar sir (nariban) 200 g
- Parmezan (nariban) 50 g
- Mozzarella ali gauda (naribana - ne sveža) 50 g
Popečene drobtine s parmezanom:
- Olivno olje 1 žlica
- Krušne drobtine 4 žlice
- Nariban parmezan 2 žlici
- Česen v prahu 1 ščepec
Dodatki:
- Pražene pinjole
Priprava
Pripravite bučo. Pečico segrejte na 190 stopinj. Bučo operite, odrežite konce in razpolovite. Z jedilno žlico izdolbite semena. Bučo razrežite na manjše kocke.
Večji pekač obložite s papirjem za peko in nanj razporedite kocke buče. Rahlo posujte s soljo in postavite v pečico za 30 minut.
Pečeno bučo pustite na pekaču, dokler se ne ohladi, nato pa jo v mešalniku oz. blenderju spasirajte v gladko kremo. Po potrebi, za lažje pasiranje, dodajte 1-2 jedilni žlici vode. Pustite na strani.
Pripravite testenine skladno z navodili na embalaži. V večjem loncu zavrite večjo količino vode. Dodajte ščep soli. Ko voda zavre, dodajte testenine in kuhajte po času, priporočenem na embalaži. Jaz jih najraje skuham "al dente" torej, da so na ugriz še malenkost trdi. Tako preprečim, da bi se mi kasneje testenine razkuhale. Kuhane testenine odcedite in pustite na strani.
Pripravite omako. V skodelici zmešajte moko, sol, česen v prahu in muškatni orešek.
V večjem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Ko je maslo stopljeno, dodajte mešanico suhih sestavin.
Premešajte in kuhajte kakšno minuto.
Dodajte pasirano bučo, mleko in mascarpone ter s pomočjo železne metlice za stepanje dobro premešajte, da se vse poveže v enotno, gladko, tekočo zmes.
Na srednjem ognju, ob rednem mešanju, kuhajte približno 3-5 minut oz. tako dolgo, da se zmes zgosti v gosto pasto, ne pustite pa, da tekočina zavre.
Ko se zmes zgosti, malenkost zmanjšajte ogenj in dodajte nariban čedar, nariban parmezan in naribano mozzarello (ne sveže).
Mešajte, dokler se sir popolnoma ne raztopi in vse poveže v enotno, gosto, kremno zmes.
Dodajte kuhane testenine in premešajte. Po okusu dodajte več soli/česna ali začimb po izboru.
Pripravite popečene drobtine. V manjši ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte drobtine, parmezan in česen v prahu. Premešajte in pražite, da se drobtine zlato zapečejo.
Testenine posujte s popečenimi drobtinmi in pinjolami ter postrezite.