35
PT35M min
PT35M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas peke
90
PT90M min
PT90M min
Čas vzhajanja
Sestavine
Testo
- Pšenična moka 500 g
- Sladkor 80 g
- Sol 1 ščepec
- Suhi kvas 1 vrečka
- Naribana lupinica limone 1
- Olje 40 g
- Stopljeno maslo 40 g
- Jajce 1
- Toplo mleko 250 ml
Nadev
- Marelična marmelada
Premaz
- Jajce 1
- Mleko 3 žlice
Priprava
Testo
01
V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
02
Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
03
Če namesto suhega uporabljaš svež kvas, ga prej raztopi v mleku.
04
Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Oblikovanje buhteljnov
01
Delovno površino pomokaj, na njej pa brez gnetenja razvaljaj testo v kvadrat, debel približno 0,8 cm.
02
Nareži ga na 12 približno enakih pravokotnikov.
03
Na sredino vsakega pravokotnika postavi žličko marelične marmelade.
04
Vse konce enega kosa potegni skupaj in stisni, da testo zapreš okoli nadeva in oblikuješ kroglico.
05
Kroglice postavi v namaščen pekač z gladko stranjo navzgor.
06
Pekač pokrij s krpo in pusti, da buhtlji vzhajajo 30 minut.
07
Pečico segrej na 180 °C.
08
Jajce razžvrkljaj s tremi žlicami mleka. S tem premaži vse buhteljne.
09
Buhteljne peci v predhodno ogreti pečici 25 - 30 minut.
10
Po peki pekač z buhteljni pokrij s krpo.
11
Puhaste buhteljne posuj s sladkorjem v prahu.