Jernej Kitchen - cimetove rolice
Jernej Kitchen - cimetove rolice

Cimetove rolice

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
120
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Testo

  • Suh kvas 7 g
  • Mleko 125 ml
  • Gladka bela moka 400 g
  • Sladkor 40 g
  • Tekoči jogurt 90 g
  • Jajce 1
  • Rumenjak 1
  • Sol 6 g
  • Hladno maslo 60 g

Nadev

  • Maslo sobne temperature 100 g
  • Temno rjavi sladkor Muscavado 50 g
  • Trsni sladkor 50 g
  • Rjavi sladkor 75 g
  • Cimet v prahu 2 žlici
  • Sol 0.25 žličke

Priprava

01

V skodelici zmešamo kvas in mlačno mleko ter počakamo 5 minut, da se kvas stopi in prične delovati.

02

V večji skledi zmešamo gladko moko in sladkor. Dodamo kvasno mešanico, jogurt, jajce in rumenjak ter s kuhalnico dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Dodamo še sol in z rokami ali v kuhinjskem robotu zgnetemo testo. Gnetemo 4–6 minut, da je testo lepo prožno.

03

Ko je testo zgneteno, dodamo hladno maslo, narezano na kocke, in ga dobro vgnetemo v testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo ali folijo za živila in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 1–1,5 ure oziroma tako dolgo, da se masa testa podvoji.

04

Medtem pripravimo nadev. V skodelici zmešamo zmehčano maslo, temno rjavi sladkor, trsni sladkor, rjavi sladkor, cimet v prahu in sol. S kuhinjsko lopatko mešamo tako dolgo, da dobimo gladko pasto. Do uporabe hranimo pri sobni temperaturi.

05

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač velikosti 30 x 20 cm dobro namastimo.

06

Vzhajano testo položimo na dobro pomokano delavno površino in ga razvaljamo na pravokotnik dolžine 35 cm in debeline približno 0,5 cm. Sladkorni nadev enakomerno razporedimo po razvaljanem testu. Testo zvijemo v valj in ga razrežemo na šest enakomernih, 5–6 cm širokih rolic.

07

Rolice položimo s prerezanim delom navzgor v pripravljen pekač. Pazimo, da je med njimi nekaj prostora za vzhajanje. Pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro pri sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji.

08

Postavimo v prehodno segreto pečico in pečemo 25–30 minut pri 190 °C. Pečene cimetove rolice vzamemo iz pečice in ohladimo pri sobni temperaturi. Po želji premažemo s sladkorno glazuro in postrežemo.