PT60M min
PT40M min
min
Sestavine
Število porcij: 12 kosov
Testo:
- Gladka bela moka 250 g
- Sladkor v prahu 40 g
- Sol 1 ščepec
- Rumenjak 2
- Maslo 150 g
- Mrzla voda 4 žlice
Krema:
- Sveže jagode 350 g
- Sladka smetana 220 ml
- Maslo 50 g
- Temna čokolada (55%) 180 g
- Mlečna čokolada 180 g
Mlečna krema (dokoracija):
- Mlečna čokolada 300 g
- Sladka smetana 200 ml
Priprava
Priprava testa
Moko pomešamo s sladkorjem in soljo, dodamo rumenjaka in na kocke narezano hladno maslo. Sestavine drobimo med dlanmi, da dobimo mrvice.
Dodamo mrzlo vodo in na hitro zgnetemo gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in damo za približno 3 ure v hladilnik, da se dobro ohladi.
Ohlajeno testo na rahlo pomokani deski razvaljamo v krog, ki naj ima nekaj centimetrov večji premer od pekača.
Razvaljano testo navijemo na valjar in ga previdno prenesemo v pekač za pito. Nežno ga potisnemo ob dno in robove, odvečno testo ob robu pa odrežemo.
Čez testo položimo papir za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko (ali surov riž/fižol). Te preprečijo, da bi se testo med peko napihnilo.
Testo pečemo 25 minut na 180 °C, nato odstranimo papir za peko in keramične kroglice ter ga pečemo še približno 10– 15 minut, da se tudi zgornji del lepo zapeče.
Pekač za pito Simpex Professional ima površino, na katero se testo med peko ne prime. Če uporabljate drugačen pekač, ga boste verjetno morali premazati z maslom.
Priprava čokoladne kreme
Jagode operemo, odrežemo zelene dele in jih razrežemo na manjše koščke. Razporedimo jih po dnu ohlajenega testa za pito.
Sladko smetano in maslo segrevamo tik do vretja, odstavimo in prelijemo čez koščke temne in mlečne čokolade. Pustimo pol minute, nato pa z metlico mešamo, da se čokolada raztopi in dobimo enotno čokoladno maso.
Za pripravo priporočam čokolado v obliki čokoladnih kapljic. Če uporabite čokolado klasične oblike, jo morate narezati na majhne koščke.
Čokoladno maso ohladimo do mlačnega in jo polijemo čez jagode. To naredimo previdno in počasi, da jagode ne bi splavale na vrh mase.
Pito damo za nekaj ur v hladilnik (ali čez noč), da se čokoladna krema ohladi in strdi.
Ko je krema strjena, pito iz pekača prestavimo na servirni krožnik.
Priprava mlečne kreme (za dekoracijo)
Sladko smetano segrevamo tik do vretja. Preden zavre, jo odstavimo in z njo prelijemo koščke čokolade.
Počakamo 20 sekund, nato pa z metlico mešamo, da se vsa čokolada raztopi. Dobiti moramo gladko in svetlečo čokoladno maso. Pokrijemo jo in postavimo čez noč v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.
Naslednji dan čokoladno kremo z ročnim električnim mešalnikom stepemo do kremaste strukture.
Nadevamo jo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom ter nabrizgamo po robu pite. Po želji dodamo še sveže jagode.
Čokoladna pita z jagodami je pripravljena za postrežbo.
Delež kakavovih zrn v temni čokoladi naj bo okoli 55-odstoten. Če bo večji, bo krema preveč kompaktna.