
PT30M min
PT10M min
PT40M min
Sestavine
Čufte:
- Čebula 1
- Surov riž * 50 g
- Mešano mleto meso 500 g
- Krušne drobtine 4 žlice
- Jajce M velikost 1
- Peteršilj 2 vejici
- Česen v prahu 1 žlička
- Poper
- Sol
- Olje
- *Ali 200 g kuhanega riža.
Paradižnikova omaka:
- Oljčno olje
- Gladka bela moka 2 žlici
- Pasiran paradižnik 1 l
- Sušen paradižnik (drobljen) 1 žlička
- Česen v prahu
- Sladkor
- Bazilika
- Sol
Priprava
Priprava čuft
Čebulo narežemo na majhne koščke in jo na olju prepražimo do zlate barve.
Če uporabimo surov riž, ga moramo najprej skuhati “al dente”, torej da je ob ugrizu še čvrst.
V večjo posodo damo mešano mleto meso, kuhan riž, krušne drobtine, jajce in sesekljani vejici peteršilja.
Dodamo še žličko česna, ki jo prej zmešamo z žličko vode, da dobimo česnovo pasto. Po okusu še popramo in solimo.
Sestavine pregnetemo, da se povežejo med seboj in da dobimo enotno maso. Oblikujemo enako velike kroglice oz. čufte.
Čufte na hitro popečemo na olju, in sicer na srednji temperaturi, da se zunanjost preveč ne zapeče.
Priprava paradižnikove omake
V večjo posodo nalijemo toliko olja, da prekrije dno, in ga segrejemo.
Dodamo moko in jo prepražimo, da se obarva svetlo rjavo. Zraven ves čas mešamo, da se ne zažge.
Prilijemo pasiran paradižnik in dodamo drobljen sušen paradižnik, malo česna v prahu ter sladkorja, baziliko in sol.
Če želimo redkejšo omako, dolijemo še malo vode – gostota je odvisna od uporabljenega pasiranega paradižnika.
Omako kuhamo približno 10 minut in jo po okusu še dodatno začinimo.
Nato v omako dodamo še čufte in vse skupaj kuhamo še okoli 30 minut, da se okusi lepo povežejo.
Čufte v paradižnikovi omaki so najboljše s kremnim krompirjevim pirejem.
V paradižnikovo omako lahko dodamo polovico nasekljane paprike, saj ta zelo izboljša njen okus. Prav tako lahko dodamo še žličko sladkorja, ki nevtralizira kislost paradižnika.