PT40M min
min
Sestavine
- Svinjska krača SPAR PREMIUM
- Ajdova moka SPAR NATUR*PUR 250 g
- Voda 3 dl
- Ocvirki SPAR
- Kislo zelje SPAR 250 g
- Poper v zrnu
- Čebula (srednje velika) 2
- Paprika v prahu 1 žlička
- Lovorjev list
- Olje
- Sol
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj; kračo dajte v pekač in jo pecite pol ure, da se zlatorjavo obarva.
V kozici segrejte maščobo in na njej pražite na lističe narezano čebulo. Nežno jo posolite in pražite, dokler ne začne postajati rjave barve. Takrat dodajte kislo zelje (če želite, da bo manj kislo, ga pred uporabo sperite on dobro ožemite), lovorov list, papriko v prahu in cela poprova zrna. Vse skupaj na majhnem ognju pražite približno pol ure.
Neoprijemljivo ponev postavite na srednje močan ogenj in vanjo stresite ajdovo moko; na suho jo med mešanjem pražite nekaj minut, da postane sipka in lepo zadiši. V lončku zavrite vodo, jo posolite ter dodajte žlico olja. S kropom prelijte moko, žgance na hitro premešajte, pokrijte in odstavite z ognja. Po desetih minutah žgance s kuhalico premešajte in zdrobite. Če so žganci presuhi, previdno dodajte še malo vroče vode. Pripravljene žgance zabelite s segretimi ocvirki.