Bezgovi drožkrapi - Anita Šumer

Bezgovi drožkrapi

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

za 2 srednje lačni osebi kot posladek

  • Puhaste in mehurčkaste droži iz bele moke 200 g
  • Jajce 1
  • Sol 2 ščepca
  • Vanilijev ekstrakt 1 žlička
  • Rjavi sladkor 30 g
  • Srednje veliki bezgovi cvetovi 15
  • Olje za cvrtje
  • Jagode in sladkor v prahu za dekoracijo

Priprava

Namig!

Če  nimamo dovolj puhastih in mehurčkastih droži iz bele moke, jih pripravimo tako, da zmešamo 20 g droži, 80 g vode in 100 g bele pšenične moke ter nepredušno pokrijemo ter pustimo na sobni temperaturi približno 4–8 ur, da se zmes podvoji.

01

V visoki posodi jajce penasto umešamo s soljo, dodamo puhaste droži, vaniljev ekstrakt in rjavi sladkor.

02

Vse res dobro premešamo, da dobimo srednje tekočo maso.

03

Bezgove cvetove zberemo po 2–3 skupaj. Ne preveč, drugače se ne bodo dobro prepekli in lahko sredina ostane surova.

04

V kozici segrejemo olje na srednjo temperaturo, olja pa naj bo vsaj za 2 prsta visoko. Olje naj ne bo prevroče.

05

Šopke cvetov pomakamo v maso, malce otresemo, da nekaj mase odteče. Nato jih položimo v kozico. Cvetove cvremo toliko časa, da se spodnja stran nekoliko zlato-rumeno obarva. Potem jih lahko obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani.

06

Ko so pečeni, jih prestavimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.

07

Še tople postrežemo. Pa slasten drožotek.

08

V vodi raztopimo droži in sol, nato postopoma prilivamo k moki in neprenehno mešamo. Zgnetemo homogeno maso, ki jo pokrito pustimo počivati kakšnih 15 minut, nato ponovno dobro pregnetemo.

Namig

Bezgove cvetove lahko tudi osmukate in jih date v maso ter spečete carski praženec ali puhaste drožalinke.

Nasvet

Maso lahko uporabite tudi z akacijevimi cvetovi.