PT30M min
min
PT30M min
PT25M min
Sestavine
za približno 12–16 drožpalčk:
- Bela pšenična moka 300 g
- Voda 120 g
- Mleko 30 g
- Puhaste in mehurčkaste droži 60 g
- Sol 6 g
- Sladkor 15 g
- Mehko maslo 15 g
Česnovo maslo:
- Mehko maslo 100 g
- Drobno nasekljani veliki stroki česna (ali več po okusu) 10
- Sol 0.25 žličke
- Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes. Lahko jih tudi »zblendamo«.
Priprava
Priprava – testo:
V vrču zmešamo vodo, mleko, sladkor, sol in droži. Prilijemo k moki in zgnetemo testo. Maslo prihranimo za kasneje.
Testo pokrijemo za 15 minut. Nato vanj zgnetemo mehko maslo. Potrebne bo malce ročne telovadbe in gnetenja na pultu, da maslo vmasiramo v testo. Če vidimo, da se testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.
Testo pustimo pokrito na sobni temperaturi približno 3 do 4 ure, da se podvoji. Po tem počitku lahko testo prestavimo na hladno v hladilnik, kjer bo še zorelo in fermentiralo ter postalo laže prebavljivo. Lahko pa ga kar takoj razvaljamo na rahlo pomokanem pultu.
Oblikovanje:
Testo razvaljamo v obliki pravokotnika dolžine 45 cm in širine 35 cm na debelino približno 3 mm.
Testo prerežemo na polovico in premažemo s česnovim maslom, a ne povsem do konca. Zaradi ustvarjenega roba se nam drožpalčke ne bodo odvijale.
Testo zvijemo v rolico, konce ponovno zatesnimo. Če želimo, lahko še malce povaljamo palčke.
Drožpalčke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijemo z drugim pekačem in pustimo vzhajati, da se podvojijo.
Peka:
Pred peko jih premažemo z vodo ali stepenim jajcem s soljo.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 210 stopinjah približno 20 do 25 minut – brez pare, da nežno porumenijo.
Če nam morda ostane kaj česnovega masla, lahko še tople palčke premažemo z njim. Česnovo maslo lahko tudi uporabimo za pomakanje še toplih drožpalčk.