Česnove drožpalčke - Anita Šumer

Česnove drožpalčke

Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
240
min
Čas počitka
30
min
Oblikovanje in priprava na peko
25
min
Čas peke

Sestavine

za približno 12–16 drožpalčk:

  • Bela pšenična moka 300 g
  • Voda 120 g
  • Mleko 30 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 60 g
  • Sol 6 g
  • Sladkor 15 g
  • Mehko maslo 15 g

Česnovo maslo:

  • Mehko maslo 100 g
  • Drobno nasekljani veliki stroki česna (ali več po okusu) 10
  • Sol 0.25 žličke
  • Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes. Lahko jih tudi »zblendamo«.

Priprava

Priprava – testo:

01

V vrču zmešamo vodo, mleko, sladkor, sol in droži. Prilijemo k moki in zgnetemo testo. Maslo prihranimo za kasneje.

02

Testo pokrijemo za 15 minut. Nato vanj zgnetemo mehko maslo. Potrebne bo malce ročne telovadbe in gnetenja na pultu, da maslo vmasiramo v testo. Če vidimo, da se testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.

03

Testo pustimo pokrito na sobni temperaturi približno 3 do 4 ure, da se podvoji. Po tem počitku lahko testo prestavimo na hladno v hladilnik, kjer bo še zorelo in fermentiralo ter postalo laže prebavljivo. Lahko pa ga kar takoj razvaljamo na rahlo pomokanem pultu.

Oblikovanje:

01

Testo razvaljamo v obliki pravokotnika dolžine 45 cm in širine 35 cm na debelino približno 3 mm.

02

Testo prerežemo na polovico in premažemo s česnovim maslom, a ne povsem do konca. Zaradi ustvarjenega roba se nam drožpalčke ne bodo odvijale.

03

Testo zvijemo v rolico, konce ponovno zatesnimo. Če želimo, lahko še malce povaljamo palčke.

04

Drožpalčke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijemo z drugim pekačem in pustimo vzhajati, da se podvojijo.

Peka:

01

Pred peko jih premažemo z vodo ali stepenim jajcem s soljo.

02

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 210 stopinjah približno 20 do 25 minut – brez pare, da nežno porumenijo.

Slasten drožotek!

Če nam morda ostane kaj česnovega masla, lahko še tople palčke premažemo z njim. Česnovo maslo lahko tudi uporabimo za pomakanje še toplih drožpalčk.

Deli