Anita Šumer - Drožasti krekerji

Drožasti krekerji

Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
420
min
Čas počitka
10
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za približno 4 običajne nizke pladnje

  • Riževa moka 100 g
  • Univerzalna pšenična moka 200 g
  • Oljčno olje 40 g
  • Voda 100 g
  • Sol 10 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 70 g

Preprosta pomaka

  • Kisla smetana 2 žlici
  • Majoneza 2 žlici
  • Mleta paprika 3 žličke
  • Sol
  • Poper
  • Svež rožmarin

Priprava

01

V vodi raztopimo droži, sol in olje. Primešamo k moki. Nato zgnetemo kompaktno testo, podobno plastelinu. Testa nam ni treba močno gnesti, ampak le toliko, da dobimo homogeno testo. Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi približno 6–7 ur. Nato prestavimo v hladilnik čez noč.

02

Eno uro pred valjanjem testo vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.

03

Testo nato razdelimo na 4 enako velike dele. Vsak del pred valjanjem dobro sploščimo.

04

Po en del naenkrat razvaljamo zelo na tanko, medtem druge dele testa dobro pokrijemo, da se ne izsušijo.

05

Ko testo razvaljamo, naj bo debelina največ 1 mm. Na gosto prepikamo testo z vilicami in ga prestavimo na papir za peko.

06

Nato narežemo testo na poljubno velike pravokotnike ali rombe. Malce jih razmaknemo, da se ne stikajo.

07

Pečemo jih v predhodno segreti pečici na 200 stopinjah približno 10 minut, da malce porjavijo po robovih.

08

Ohladimo na rešetki in nato shranimo ali pa jih postrežemo s kakšno pomako ali jih obložimo po želji.

Preprosta pomaka

01

Vse sestavine za pomako zmešamo in po vrhu posujemo sesekljan rožmarin.

Deli