PT20M min
min
PT20M min
Naj na tokratni praznični martinovi mizi zasije drugačna priloga.
Zato bomo skupaj zdrožili puhasto mehke gluhe štruklje, ki sem jih pripravila na malce drugačen način. Gluhi štruklji so sicer tradicionalna, a kar malce pozabljena slovenska jed.
Sestavine
- Univerzalna pšenična moka SPAR NATUR*PUR 350 g
- Voda 210 g
- Maslo 30 g
- Sol 7 g
- Puhaste in mehurčkaste droži 40 g
Priprava
Priprava testa:
Odtehtamo 30 g moke in jo v kozici zmešamo z vodo in soljo. Pristavimo na štedilnik ter med nenehnim mešanjem segrevamo. Tekočina se bo zgostila. Nato odstavimo in dodamo maslo. Dobro premešamo, da se maslo raztopi in lepo poveže s kuhano moko.
Pustimo nekaj časa, da se močnata zmes ohladi. Potem dodamo še droži in vse skupaj primešamo k moki in ugnetemo mehko, voljno testo.
Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za polovico. Nato ga lahko za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost prestavimo na hladno do naslednjega dne.
Oblikovanje:
Testo razdelimo na 2 dela in vsakega nežno oblikujemo v obliko zvitka/klobase. Prestavimo na papir za peko. Dobro pokrijemo, da se površina testa ne zasuši, in še pustimo vzhajati kakšne 3-4 ure.
Kuhanje:
Štruklje lahko kuhamo nad paro ali pa v vodi. Sama uporabljam nastavek za kuhanje nad paro. Tako da v loncu zavrem vodo, jo solim in dam po en zvitek v nastavek. Upoštevajmo, da se med kuhanjem prostornina štrukljev približno podvoji. Čas kuhanja je kakšnih 20 minut.
Štrukelj nato vzamemo iz nastavka, pustimo, da se malce ohladijo, kakšnih 5 minut, nato ga narežemo in serviramo.
Če pa štruklje kuhamo kar v rahlo osoljeni vodi, predlagam, da jih pri oblikovanju narežemo na manjše kose (namesto na 2 dela jih razdelimo na 6 kosov). Čas kuhanja je potem približno 15 minut.
Način serviranja:
Gluhi štruklji se lepo prilegajo h kakšni čebulni omaki, pečenki, lahko jih prelijemo z maslom in praženimi drobtinami. Pa tudi s sadno omako jih lahko lepo postrežemo. Skratka drožastično uporabni :)