Kruhova lazanja - Anita Šumer
Kruhova lazanja - Anita Šumer

Kruhova lazanja

Čas aktivne priprave
35
min
Čas priprave
35
min
Čas peke

Sestavine

Osnovne sestavine:

  • Drožasti kruh (tanko narezan) 280 g
  • Paradižnikova omaka 150 g
  • Zelenjava po želji (uporabite bučke, korenje, por ipd. ) 700 g
  • Čebula 1
  • Sol po okusu
  • Poper po okusu
  • Šetraj po okusu
  • Majaron po okusu
  • Peteršilj po okusu
  • Oljčno olje
  • Maslo za namastitev pekača
  • Gauda sir

Bešamel z drožmi:

  • Mleko 300 g
  • Maslo 45 g
  • Droži iz pšenične moke 75 g
  • Sol 6 g
  • Poper po okusu
  • Muškatni orešček po okusu

Priprava

Za 4 lačne osebe oz. za pekač velikosti 30 cm x 20 cm.

01

Zelenjavo narežemo na drobne koščke. Na oljčnem olju popražimo čebulo. Postopoma začnemo dodajati zelenjavo. Najprej tisto, ki je najtrša in nadaljujemo do najnežnejše. Začinimo s soljo in poprom, dobro premešamo in odstavimo, da se malce ohladi.

02

Medtem, ko se zelenjava hladi, pripravimo bešamel. V mleku raztopimo puhaste in mehurčkaste droži in res dobro premešamo, da ni grudic. Po potrebi lahko tudi precedimo. Če je omaka pregosta, lahko dodamo še malo mleka.

03

Zmes segrevamo na srednji temperaturi in nato dodamo košček masla. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dobro premešamo in odstavimo, da se malce ohladi.

04

Pričnemo pripravljati krušno osnovo. Kruh narežemo na kar se da tanke rezine (naj ne bodo debelejše od 4 mm). V posodo vlijemo paradižnikovo omako in vsak kos kruha dobro namočimo, nato pa ga položimo v pekač, ki smo ga pred tem dobro premazali z maslom. Kruh v pekaču zložimo tako, da so kosi enakomerno razporejeni in vsi kotički zapolnjeni.

05

Čez kruh dodamo zelenjavo in jo lepo razporedimo. Po vrhu prelijemo bešamel omako in tudi to enakomerno razporedimo. Korake ponovimo dokler nam ne zmanjka sestavin, zadnjo plast pa ponovno zaključimo z bešamelom.

06

Lazanjo pečemo v prej ogreti pečici na 200 °C. Po 15 minutah lahko po vrhu posujemo še malce sira in pečemo še približno 20 minut.

07

Ko je jed gotova, počakamo še približno 15–20 minut, preden jo postrežemo.

Namig!

Naredite lahko tudi mesno kruhovo lazanjo. V tem primeru na čebuli prepražite še mleto meso.