Mehke cimetove prestice - Anita Šumer
Mehke cimetove prestice - Anita Šumer

Mehke cimetove prestice

Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
20
min
Čas počitka
20
min
Čas peke

Sestavine

RECEPT za 8 prestic po pribl. 100 g

  • Bela pšenična moka 250 g
  • Pirina bela moka 100 g
  • Mleko 250 g
  • Sol 6 g
  • Mlet cimet 10 g
  • Rjavi sladkor 50 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži (ali potrojen sladek drožni nastavek) 100 g
  • Maslo sobne temperature 40 g

Za cimetov premaz

  • Rjavi sladkor 40 g
  • Voda 30 g
  • Cimet 1 žlička

Za dekoracijo

  • Sladkorne perle

Priprava

Zames testa

01

V mleko nacufamo sladki nastavek. Naj bo puhast in potrojen. Dodamo še sol in sladkor ter cimet.

02

Dobro premešamo. Počasi prilivamo k moki in vmes mešamo. Ugnetemo voljno testo, brez grudic in suhih delov, ga pokrijemo in pustimo približno 10 minut.

03

Nato nežno vmasiramo maslo. Če se nam testo upira, ga pustimo počivati kakšnih 10-15 minut.

04

Nato ponovimo vajo, dokler ne ugnetemo mehkega in voljnega testa.

05

Pokrijemo ga in pustimo na sobni temperaturi, da naraste za približno za 30-40 odstotkov. Zdaj lahko damo testo na hladno in tako podaljšamo fermentacijo/vzhajanje, da bodo naše prestice še laže prebavljive. Lahko pa testo takoj oblikujemo.

Oblikovanje

01

Če smo testo dali na hladno čez noč, pustimo približno 1 uro na sobni temperaturi, da se ogreje.

02

Testo nato razdelimo na 8 enakih delov.

03

Vsak del razvaljamo v tanek svaljek, ki naj bo na sredini nekoliko debelejši.

04

Na začetku pa tanjši, vzamemo oba konca, ju dvakrat zavijemo in položimo na debelejši del na sredini, da dobimo obliko preste. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

05

Pladenj pokrijemo ali pa ga damo v vrečko, da se nam preste ne izsušijo.

06

Pustimo tako dolgo, da se preste podvojijo.

Peka

01

V predhodno dobro ogreti pečici na 180 stopinjah pečemo približno 20 minut.

Priprava sladkornega sirupa

01

Med peko pripravimo sladkorni sirup. V vodi raztopimo sladkor, zavremo, mešamo, da se zgosti. Na koncu dodamo še 1 žličko cimeta in dobro premešamo.

Po peki

01

Prestice premažemo s sirupom in jih posujemo s sladkornimi perlami, po želji lahko za dobro minuto preste potisnemo nazaj v pečico.