Slani drožasti srčki s pomako iz kozjega sira

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
20
min
Čas peke
360
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Droži:

  • Matične droži 10 g
  • Univerzalna pšenična moka SPAR Natur*pur 30 g
  • Voda 30 g

Slani srčki:

  • Bela pirina moka SPAR Natur*pur 350 g
  • Paradižnikova omaka passata SPAR Natur*Pur 250 g
  • Sol 7 g
  • Origano 2 žlički
  • Puhaste in mehurčkaste droži 70 g
  • Oljčno olje 30 g

Pomaka:

  • Kremni kozji sir SPAR Natur*pur 1 lonček
  • Sladka smetana 2 žlici
  • Sol
  • Poper
  • Mlet čili

Priprava

Priprava droži

01

Droži pripravimo iz 10 g matičnih droži, 30 g pšenične univerzalne moke in 30 g vode. Vse skupaj zmešamo, pokrijemo in pustimo toliko časa, da se zmes podvoji.

Priprava testa

01

V paradižnikovi omaki raztopimo sol in puhaste droži ter origano. Primešamo k moki. Zgnetemo voljno testo in če je pretrdo, dodamo še malce omake.

02

Testo neprodušno pokrijemo in pustimo počivati kakšnih 15 minut. Nato nežno vgnetemo oljčno olje. Če se testo upira, pokrijemo, počakamo kakšnih 10 minut in ponovno vgnetemo.

03

Testo naj počiva na sobni temperaturi približno 4–5 ur, nato lahko testo prestavimo čez noč na hladno za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost.

04

Testo razdelimo na 55-gramske kose in vsakega oblikujemo v pramen dolžine približno 30 cm, in sicer tako, da so konci tanjši kot sredina. Oba konca združimo skupaj, da dobimo spodnji del srca. Zgornji del pa zavrtimo in prepognemo navzdol, da dobimo še zgornja dva dela srca.

05

Srca polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nežno jih posujemo z moko, pokrijemo s folijo ali pa celoten pekač prestavimo v plastično vrečko. Vzhajamo tako dolgo, da se srčki podvojijo.

06

Srčke pečemo 15–20 minut v vnaprej ogreti pečici na 230 °C. Prvih 10 minut s paro, nato pa brez. Če želimo bolj mehke srčke, jih pečemo 15 minut, za bolj hrustljave pa 20 minut.

Priprava pomake

01

Vse sestavine zmešamo v omako, po želji pa lahko dodamo poljubna zelišča za dodaten okus.

Srčki najbolje teknejo še vroči ali mlačni.

Več informacij in receptov najdete v knjigi Drožomanija in v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.