Flancati - Nika Krmec
Zakaj ne vidite vsebine?

Flancati

Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
0
min
Čas cvrenja
30
min
Čas vzhajanja

Sestavine

  • Moka tip 400 1 kg
  • Sveži kvas 1 kocka
  • Sladkor 120 g
  • Sončnično olje 1.2 dl
  • Mleko 600 ml
  • Limonina lupina 0.5
  • Pomarančna lupina 0.5
  • Sol 0.5 žličke
  • Vanilijeva pasta 1 žlica
  • Rum 2 žlici
  • Rumenjaki 8
  • Sladkor v prahu za posip

Priprava

01

Priprava kvasa: V manjši posodi segrejte polovico mleka (ne sme biti prevroče ampak mlačno) in vanj nadrobite kvas. Dodajte žlico sladkorja in premešajte. Pustite stati 10-15 minut, da se kvas aktivira in začne peniti. 

02

Mešanje sestavin: V drugo skledo dodajte preostalo mleko, sladkor, limonino in pomarančno lupinico ter vanilijevo pasto. Malo premešajte. 

03

Dodajanje mokrih sestavin: V presejano moko dodajte aktiviran kvas in malo pregnetite, nato preostalo mleko s sladkorjem, vanilijevo pasto, sončničnim oljem in rumom. Nato pa še rumenjake. Zamesite testo, dokler ne postane gladko in elastično. 

04

Kvašenje testa: Testo oblikujte v kroglo, ga postavite v namokano posodo in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati na toplem mestu 1 uro, dokler se ne podvoji v volumnu. 

05

Oblikovanje flancatov: Vzhajano testo razvaljajte na pomokani površini na debelino približno 2 cm. Z nožem ali oblikovalcem izrežite poljubno obliko flancatov, nato jih pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut. 

06

Fritiranje: V globoki ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Olje je pripravljeno, ko vanj potopimo leseno kuhalnico in sem okrog nje delajo mehurcki. Flancate pecite dokler ne postanejo zlato rjavi, približno 2-3 minute na vsaki strani. Pazite, da se ne prepečejo. 

07

Odtakanje in posip: flancate odložite na papirnato brisačo, da se odcedijo od odvečnega olja. Ko se ohladijo, jih posujte s sladkorjem v prahu.