Goveja pečenka z jabolki in timijanom - SPAR

Goveja pečenka z jabolki in timijanom

Spar
Spar
Spar
Spar
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
100
min
Čas peke

Sestavine

  • Goveja pečenka (hrbet, vrat) 2 kg
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje
  • Korenje 2
  • Čebula 2
  • Česen 1 glava
  • Zelena
  • Rdeče vino Quercus 250 ml
  • Goveja jušna osnova 750 ml
  • Jabolka 4
  • Timijan 1 šopek
  • Rožmarin 1 šopek
  • Poper v zrnu

Priprava

01

Pečenko z vrvico zvežemo. Posolimo in popopramo. V večji litoželezni posodi serejemo olje in popečemo. Pečenko vzamemo iz posode in jo damo počivat, v posodi pustimo maščobo. V posodo dodamo nasekljan česen, čebulo, korenje in zeleno. Pražimo par minut da zelenjava postane mehka.

02

Dolijemo vino in iz dna posode podrgnemo kar se je primlo. Pustimo rahlo vreti 3 do 5 minut da se vino reducira. Prilijemo govejo jušno osnovo. Dodamo timijan, narezana jabolka, rožmarin in poper v zrnih. Pečico segrejemo na 230 stopinj. Damo vanjo lonec in ga ne pokrivamo. Pečemo 30 minut. Po 30 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in lonec pokrijemo. Pečemo še kakšno uro. Vmes preveramo središčno temperaturo. Ko je sredina pečenke na 62 stopinj vzamemo lonec iz pečice.

03

Postrežemo s kuhano zelenjavo in jabolki. Potresemo s svežim peteršiljem. Za prilogo lahko dodamo različne pireje ali polento.

POLEG POSTREŽEMO (in uporabimo): VINO QUERCUS RDEČA ZVRST ZGP, vrhunsko, suho, Selekcija, Klet Brda, 0,75 l


Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Kaj pa, če bi vino izbral somelje?

Intenzivno aromatična in sočna jed z dolgo obstojnim okusom kar kliče po vinu, ki ga krasijo sadne arome in žametast tanin. Ta se bo zaokrožil in uravnovesil sočnost jedi, sadnost vina pa bo lepo pospremila zemeljski okus. Struktura vina je pomemben faktor pri tako strukturirani jedi, temu primeren je tudi izbor.

Nakup v SPAR Online SPAROVA VINOTEKA