SPAR Vinoteka

SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

Ponosno vam predstavljamo prenovljeno Spar Vinoteko, v kateri ob raznolikih vinih z vsega sveta blestijo tudi vrhunska vina iz najboljših slovenskih kleti. Z izbranimi okusi in aromami vas v njej popeljemo čez hribe in doline bližnjih in daljnih vinorodnih pokrajin, ki s svojo bogato tradicijo in domiselno inovativnostjo vsako leto presenečajo z novimi odličnimi vini.

S prenovo smo poleg vrhunske ponudbe v Spar Vinoteki naredili še prostor za zakladnico znanja, skozi katero vas bo vodil izkušen somelje Valentin Bufolin. Vsak teden vam bomo postregli s svežo dostopno ponudbo, skozi katero boste lahko odkrivali nova vrhunska vina. Pustite se navdušiti najboljšim domačim in tujim vinarjem, ki s trudom in ljubeznijo žlahtno grozdje spreminjajo v zgodbe, ki se iz steklenic najrajši zlivajo v kozarce.

Naj bo Spar Vinoteka prostor raziskovanja in novih doživetij, ob katerih boste z veseljem nazdravili življenju!

SPAROVA VINOTEKA, Valentin Bufolin, najboljši somelje Slovenije

Kaj pa, če bi vino izbral somelje?

Valentin Bufolin je slovenski državni someljejski prvak. Je iskriv ljubitelj vina, ki mu zanimivih opisov, razlag, inovativnih spojev z različnimi jedmi in priložnostmi nikoli ne zmanjka. Svoje znanje o panogi gostoljubja in zanimivostih iz sveta enologije bo vsak teden delil z vami. Preizkusite kakšen njegov namig, da se boste med bogato izbiro vin Spar Vinoteke bolje znašli in v njej znali še bolj uživati. Učiti se je lepo! Toliko bolj, kadar znanje obljublja popoln užitek.

_______________________________________

Valentin Bufolin, najboljši somelje Slovenije

Tedenski izbor vin

Popusti, akcije, posebne ponudbe

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

Somelje svetuje

Originalni spoji hrane in vina

SPAR Vinoteka, Somelje svetuje - VINO SAUVIGNON Štajerska Slovenija, Vinarstvo Avguštin, 0.75 l

VINO SAUVIGNON VRHUNSKO VINO ZGP AVGUŠTIN 2023 0.75 L

Limonino rumene barve z rahlim zelenim odtenkom in gosto teksturo. Cvetica je fina in najprej ponudi arome marelice, sledijo note breskve, grenivke in trave. Mehak okus ponudi ravnovesje med svežino in mineralnostjo. Intenzivno ter dokaj obstojno, srednje strukturirano vino z mareličnim pookusom.
Vino, ki bo prijetno pospremilo skušo iz pečice. Tekstura in lahkotnost ribe se bosta prijetno prepletali s sadnostjo vina, njegova prijetna svežina bo uravnovešala zlasti mastni del jedi, obenem pa bo vino povezalo arome in okuse prilog celotne jedi.

 

Nakup v SPAR Online >

SPAR Vinoteka, Somelje svetuje - VINO QUERCUS CABERNET SAUVIGNON Klet Brda, 0.75 l

CABERNET SAUVIGNON QUERCUS, KLET BRDA 0,75 L

Globlje, rubinasto rdeče barve z rahlo prosojnejšim robom. Cvetica je poudarjena in sadna, zaznavamo črno jagodičevje, borovnico, češnjo, najdemo tudi vijolico, pa gozdno podrast, poper in noto sladkih začimb. Okus je zaznavno topel, a obenem mehak, osvežilen, tanini so mladostni in delujejo žametno. Intenzivno vino polnejše strukture in dolgo obstojnega elegantnega pookusa, ki mine zlasti v zaznavah sadja.
Odlična spremljava ob svinjski potrebuševini, ki smo jo pospremili s pirejem, sploh če je nežno glazirana v lastnem soku. Je skladkobna in sočna, dolgo obstojna, tako kot vino. Tanini prijetno uravnavajo sočnost, obenem pa se s sladkobnostjo pireja lepo uravnajo.

 

Nakup v SPAR Online >

VINO PETITE FAIBLESSE 2O22 SAUVIGNON BLANC, 0,75 L

Svetle, limonino rumene barve. Prefinjena cvetica spomni na limono, breskev, limonin in jasminov cvet, travo in rahlo noto kamna. Okus je mehkoben, z rahlim sladkastim občutkom. Svežina je prijetno vgrajena v strukturo, okus pa deluje uravnovešeno. Vino dokaj intenzivnega okusa, srednje strukture in dokaj obstojnega pookusa, ki deluje zlasti sočno, sadno in mediteransko.
Prefinjeno vino, ki kar kliče po lahki jedi. Recimo brancinov carpaccio. Je nežen, a s tisto pravo prvinsko ribjo noto. Ko ga boste pokapali s citrusi, se bodo arome izjemno lepo povezale z vinom.

 

Nakup v SPAR Online >

VINO MERLOT 2016 MANSUS MAKOVEC 0,75 L

Bistre, rubinasto rdeče barve z granatnim odtenkom. Intenzivne arome spomnijo na zrelo črno jagodičevje in sladke začimbe. Pečena sliva, amarena, murva, suhe vrtnice, cimet in nageljnove žbice, v ozadju pa čokolada. Mehak okus deluje zaokroženo, svežina je zrela, tanini pa izkazujejo zaokrožanje. Polno in elegantno vino nas razvaja z dolgo obstojnim pookusom in notami zrelega sadja.
Idealna spremljava ob govejem zrezku na žaru. Arome zrezka in dimne zapečenosti se bodo povezale z notami zrelega jagodičevja. Sočnost jedi bodo tanini in toplina vina uravnovesili in nas prepustil uživanju v zaznavah jedi in vina.

Nakup v SPAR Online >

SPAR Vinoteka, Somelje svetuje - VINO REFOŠK ZGP vrhunsko, suho, Vinakoper, 0.75 l

VINO REFOŠK 2022 VINAKOPER 0,75 L

Globoke in bistre rubinasto rdeče barve s škrlatnim odtenkom. Intenzivne arome nas spomnijo na robidnico, črni ribez, vijolico ob prepletu nežnih zaznav vanilje in cimeta. Okus je zaznavno topel in mehak. Svežina poskoči in vpelje zaznave zaokrožajočih taninov. Vino intenzivnega in predvsem osvežujočega okusa z elegantnim, dokaj polnim in obstojnim pookusom, ki ga zaznamujejo note sadnosti.

Poskusite ga ob govejih zrezkih s kruhovimi narastki. Poudarjena aromatika vina se bo prepletla z aromami jedi. Svežina vina bo igrala ključno vlogo pri povezavi in uravnavanju vseh zaznav.

 

Nakup v SPAR Online >

SPAR Vinoteka, Somelje svetuje - VINO SIVI PINOT QUERCUS ZGP vrhunsko, suho, Quercus, 0.75 l

VINO SIVI PINOT QUERCUS ZGP vrhunsko, suho, Quercus, 0.75 l

Kristalno čisto vino, s slamnato rumeno barvo rahlega bakrenega roba. Poudarjena cvetica spomni na breskev, melono, limono in rumeno grenivko. Najdemo tudi mandljev cvet in rahle zaznave sveže trave. Okus je mehkoben, vodi pa ga zlasti svežina in izražena mineralnost. Intenzivno vino, dokaj polnega telesa in elegantnega srednje obstojnega pookusa.

Poskusite ga ob bučnih njokih z ricotto. Ali pa ob gratiniranem krompirju, ki ste ga pospremili s piščančjimi medaljoni.
 

Nakup v SPAR Online >

SPAR Vinoteka, Somelje svetuje, VINO CHARDONNAY Vinakoper, 0.75 l

VINO CHARDONNAY Vinakoper, 0.75 l

Kristalne, slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Poudarjena cvetica razkriva note zlatega delišesa, melone, breskve, najdemo tudi tropsko sadje in limono, iz ozadja pa se oglaša pridih Mediterana in masla. Okus je mehkoben in zaznavno topel, mladostna svežina poživlja zaznave in vodi v srednje obstojen pookus, dokaj polnega telesa in prijetne mineralne zaznave. Intenzivno in harmonično vino, ki nas boža s svojo pristno sadnostjo.
Poskusite ga ob postrvi z vrtno zelenjavo. Delikatna postrv ima ravno prav intenzivnih arom, da se bodo povezale s sadnostjo vina, svežina vina bo prijetno zapeljala in uravnovesila sladkobne zaznave popečene zelenjave in pustila postrvi, da zasije v vsej svoji luči.
 

Nakup v SPAR Online >

Zakaj ne vidite vsebine?
AI somelje

Ne veste, katero vino izbrati k vaši jedi? Obiščite AI Somelje, ki uporabnikom omogoča, da na preprost način izberejo primerno vinsko spremljavo za specifične jedi ali pa zgolj dobijo informacijo o kombinacijah, ki se ujemajo.

Zakaj ne vidite vsebine?

VINSKE TEME

SPAR Vinoteka, pri kakšnih temperaturah serviramo vino
Pri kakšnih temperaturah serviramo vino

Veliko stvari vpliva na užitek ob pitju vina, ena najpomembnejših pa je njegova temperatura. Neustrezno ohlajeno vino lahko poudari nepravilnosti ali pa najprijetnejšim aromam prepreči, da bi se polno razvile.  

SPAR Vinoteka, kaj vse vinu določa ceno
Kaj vse vinu določa ceno?

Na znesek, ki  ga boste morali odšteti za vino vpliva veliko dejavnikov, samo vino pa ima morda pri tem najmanjši delež. Izvlecimo zamašek in poglejmo, kaj vse se skriva v ceni steklenice vina.

Vinski slovarček, ozadje

Vinski slovarček

Vino, sonce v steklenici, SPAR SI
Vino - sonce v steklenici

Vas zanima, od kod pravzaprav prihaja navada nazdravljanja? Kakšna je razlika med sortnim in zvrstnim vinom? Znate pravilno kombinirati vino in hrano?

Za vas smo pripravili veliko zanimivosti ter nasvete in ideje v povezavi z vinom!

RAZVOJ VINA NA SLOVENSKEM

O kakovosti vin na našem območju je razpravljal že Janez Vajkard Valvasor, ki je v Slavi vojvodine Kranjske Istro primerjal z biblijsko deželo Kanaan; tako, kot sta se tam cedila med in mleko, sta se v Istri pretakala olje in vino.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>