
Poletne koktajlske klasike in brezalkoholni hiti
Poletje kliče po osvežitvi in ledeni vinski koktajli so kot nalašč za to. Poleg legendarnih koktajlskih klasik smo letos raziskali tudi nove, trendovske različice brezalkoholnih mocktailov in predpripravljenih koktajlov (ready to drink) ter nekaj igrivih kombinacij na osnovi penin ali prosecca, ki smo jim dodali še ideje za brunch ali aperitivo prigrizke. Hop na glavo in naj se sezona koktajlov začne!
Nič alkohola, a veliko zabave s poletnimi mocktaili
Brezalkoholni koktajli niso več dolgočasna izbira, ampak so postali trendovska alternativa. Od elegantnih gin tonikov iz brezalkoholnih destilatov do sadnih kombinacij z brezalkoholno penino. Možnosti za dnevno poletno razvajanje je veliko. Mehurčki, bezeg, limeta, meta? Vse to in zmagovita aperitivo izkušnja je zagotovljena. Pa seveda nobenega mačka.
Za še več idej za brezalkoholne koktajle preizkusite pametno orodje mocktails.ai, ki vam pomaga mešati deviško, kot to počnejo le prekaljeni barmani.
Štirje legendarni vinski koktajli
Hugo, mimoza, Aperol spritz ali limoncello spritz? To je četverica koktajlov, iz katerih dobesedno veje poletje. Preglejte recepture in v košarico dodajte ustrezen nabor pijač. Ne spreglejte tudi napotkov someljeja za mojstrsko dodelano aperitivo izkušnjo.
Hugo
Priprava:
V vinski kozarec položite pest metinih listov in ga skoraj do vrha napolnite z ledom. Dodajte bezgov sirup in gazirano vodo ter ju dopolnite s proseccom ali drugim penečim vinom. Nežno premešajte in na vrhu okrasite z rezino limete. Postopek pa si lahko poenostavite tudi tako, da uporabite predpripravljeno mešanico za hugo znamke Ciemme.
Nasvet:
Metine liste nežno stisnite, da se bo iz njih sprostilo še več arom.

Spremljava k hugu
Huga so se najprej domislili na Južnem Tirolskem, ko so iskali način, kako popestriti kozarec klasičnega prosecca. Dodali so mu metine liste in bezgov sirup in tako je nastala ta klasična osvežilna poletna pijača. Tradicionalno hugo pijejo na Tirolskem ob specku – sušeni, rahlo prekajeni in začinjeni šunki. Lahko pa ga uživate tudi ob jedeh z drugimi intenzivnimi aromami: ob brancinovem karpaču, podkrepljenem s sveže iztisnjeno limono, ob različnih obloženih kruhkih ali Cezarjevi solati.
Mimoza
Priprava:
Visok kozarec za penino do polovice napolnite s penečim vinom po svojem izboru. Do vrha kozarca prilijte sveže iztisnjen pomarančni sok. Nežno premešajte in postrezite.
Nasvet:
Uporabite brezalkoholno peneče vino in si že zjutraj pričarajte navihan dan.

Spremljava k mimozi
Izvor tega koktajla je precej nejasen, vemo le, da so ga na začetku imenovali champagne orange. Mimoza je bila tudi ena od priljubljenih pijač kraljice Elizabete II. Spoznala jo je, ko je obiskala jug Francije, in jo nemudoma vzljubila. Mimoza se odlično poda k surovim ribjim jedem, recimo lososovemu karpaču, k surovim škampom ali pečenemu lososu s solato iz koromačevega korena in pomaranč.
Aperol spritz
Priprava:
Vinski kozarec skoraj do vrha napolnite z ledom. Nato vanj vlijte Aperol in prosecco ter ju dopolnite z gazirano vodo. Nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče. Če uporabite predpripravljeno mešanico za Aperol spritz znamke Ciemme, lahko znižate stopnjo alkohola. Če izberete brezalkoholni prosecco, pa je koktajl lahko popolnoma deviški.
Nasvet:
Iz pomarančne lupine iztisnite eterična olja za še več arom.

Spremljava k Aperol spritzu
Aperol so prvotno ustvarili in oglaševali kot liker, ki pomaga pri hujšanju in lajša prebavne težave. Leta 1919 sta ga po kar sedmih letih razvoja lansirala brata Barbieri. Med njegovimi sestavinami so encijan, rabarbara in kininovec. Somelje priporoča, da ga servirate ob lažjih jedeh, recimo škarpeninem fileju. Aperol spritz lahko poskusite kombinirati tudi z lahko poletno solato.
Limoncello spritz
Priprava:
Ta poletni italijanski koktajl pripravljate v kozarcu za belo vino. Najprej ga do vrha napolnite z ledom. Nato v kozarec vlijte limoncello, dodajte penino ali prosecco in na koncu dolijte malo sode. Vse skupaj nežno premešajte z barsko žlico. Okrasite z rezino limone, ki bo koktajlu dodala svežo aromo in ga vizualno poživila.
Nasvet:
Za še bolj aromatično izkušnjo nad kozarcem nežno stisnite limonino lupino, da sprosti eterična olja.

Spremljava k limoncello spritzu
Citrusna svežina limoncello spritza se lepo ujema z lažjimi poletnimi jedmi. Odlično se poda k narezkom z mortadelo ali pršutom in k popečenim kruhkom z limonino rikoto, svežimi figami ali ovčjim sirom. Za sladek zaključek priporočamo sorbet iz limone, mandljevo tortico ali krhke piškote z limonino glazuro.
Pripravljeni na poletje: pijača + hrana = popoln poletni par
Poletje ne čaka in tudi nam časa vedno primanjkuje. Zato smo združili predpripravljene koktajle in hranljive obroke, ki jih lahko vzamemo s seboj (to go). Oboje je idealno za večer na strehi, v parku ali za na izlet. Vse je usklajeno po okusu: tropsko s tropskim, klasično s predvidljivim, lahkotno z zelenjavnim. Nova ponudba gurmanskih sendvičev iz chefove kuhinje pa bo gotovo navdušila tudi zahtevnejše. V njih so same premium sestavine: dimljeni losos, črni kaviar, hrenovi kremni namazi ter sveža mikro- in makrozelenjava. Samo odprite, okusite in uživajte.
Koktajli s penino in poletne jedi, ki se podajo k njim
Ko se penina znajde v koktajlu, zanjo začnejo veljati nova pravila. Postane bolj igriva, bolj sproščena in še vedno elegantna. Limoncello spritz, rossini ali bitter spritz so poletne klasike, ki jih z lahkoto kombiniramo s pravimi jedmi. Izbrali smo štiri osvežujoče koktajle in predloge, kaj ponuditi ob njih, za poletno druženje na terasi, pod borovci ali kar v s soncem obsijani dnevni sobi.