SPAR Vinoteka logo, koktejla in logo Poletje kliče

Poletne koktajlske klasike in brezalkoholni hiti

Poletje kliče po osvežitvi in ledeni vinski koktajli so kot nalašč za to. Poleg legendarnih koktajlskih klasik smo letos raziskali tudi nove, trendovske različice brezalkoholnih mocktailov in predpripravljenih koktajlov (ready to drink) ter nekaj igrivih kombinacij na osnovi penin ali prosecca, ki smo jim dodali še ideje za brunch ali aperitivo prigrizke. Hop na glavo in naj se sezona koktajlov začne!

Nazdravljanje z barvnimi mocktaili

Nič alkohola, a veliko zabave s poletnimi mocktaili

Nazdravljanje z različnimki koktajli

Štirje legendarni vinski koktajli

Kozarci s koktejli na mizi, obloženi s hrano, v ozadju piknik

Pripravljeni na poletje: pijača + hrana = popoln poletni par

Koktajli ob hot dogih

Koktajli s penino in poletne jedi, ki se podajo k njim

Nič alkohola, a veliko zabave s poletnimi mocktaili

Brezalkoholni koktajli niso več dolgočasna izbira, ampak so postali trendovska alternativa. Od elegantnih gin tonikov iz brezalkoholnih destilatov do sadnih kombinacij z brezalkoholno penino. Možnosti za dnevno poletno razvajanje je veliko. Mehurčki, bezeg, limeta, meta? Vse to in zmagovita aperitivo izkušnja je zagotovljena. Pa seveda nobenega mačka.

Za še več idej za brezalkoholne koktajle preizkusite pametno orodje mocktails.ai, ki vam pomaga mešati deviško, kot to počnejo le prekaljeni barmani.

Deviški hugo z napisanimi sestavinami

Deviški hugo

Priprava:
V kozarec položite metine liste in jih prelijte z limetinim sok, rahlo potlačite (ne mečkajte), dodajte led in bezgov sirup. Do vrha kozarca dolijte brezalkoholno penino. Po želji okrasite z rezino limete. Deviški hugo lahko enostavno pripravite tudi tako, da uporabite predpripravljeno mešanico Ciemme, v katero dodate brezalkoholno peneče vino. 


Nasvet:

Metine liste pred uporabo aktivirajte tako, da plosknete po njih med dlanmi, nato jih položite na dno kozarca. Tako sprostijo več eteričnih olj in intenzivirajo aromo. Za popoln aperitivo vtis mocktail okrasite s posušeno limetino rezino ali svežimi bezgovimi cvetovi.

French 0.0., poletni mocktail s sestavinami za pripravo

French 0,0

Priprava:
V ohlajen šampanjski kozarec vlijte brezalkoholni gin, dodajte limonin sok in sladkorni sirup. Nežno premešajte, nato do vrha dolijte brezalkoholno penino. Okrasite z zvitkom limonine lupinice.


Nasvet:

Limonino lupinico zavrtite nad kozarcem, da sprosti eterična olja, nato jo položite v pijačo. To okrepi aromo in doda suho svežino, ki posnema kompleksnost pravega frencha 75. 

Bejbi Belini z napisanimi sestavinami

Bejbi bellini

Priprava:
V mešalniku zmešajte breskve s sokom, dokler ne dobite gladkega pireja. Dno ohlajenega kozarca za penino najprej prekrijte z žlico breskovega pireja, nato dodajte sladkorni sirup. Prelijte z dobro ohlajeno brezalkoholno penino. Nežno premešajte. 


Nasvet:

Za gladkejšo teksturo breskov pire pretlačite skozi fino sito, preden ga daste v kozarec. Če želite še bolj prefinjen brunch občutek, dodajte kapljico svežega limoninega soka. Ta uravnoteži sladkobo in poudari svežino. 

Virgin Gin Tonic z napisanimi sestavinami

Deviški gin tonik

Priprava:
Visok kozarec do vrha napolnite z ledom. Vanj vlijte brezalkoholni gin, nato počasi dolijte tonik. Nežno premešajte. Klasičen dodatek in hkrati okras je limeta, bolj domiselna različica pa kumara in rožmarin. In popolna brezalkoholna pijača z vsem šarmom pravega gin tonika je pripravljena.


Nasvet:

Tonik ohladite posebej, v kozarec ga vlivajte počasi po hrbtni strani žlice, da zadržite čim več mehurčkov. Za eleganten videz ta koktajl servirajte z velikimi ledenimi kockami (ne zdrobljenim ledom), ki se počasneje topijo. Brinove jagode ali rožmarin dodajo zeliščni značaj in se odlično kombinirajo z aperitivo prigrizki.

Somelje priporoča

Štirje legendarni vinski koktajli

Hugo, mimoza, Aperol spritz ali limoncello spritz? To je četverica koktajlov, iz katerih dobesedno veje poletje. Preglejte recepture in v košarico dodajte ustrezen nabor pijač. Ne spreglejte tudi napotkov someljeja za mojstrsko dodelano aperitivo izkušnjo. 

Hugo

Priprava: 
V vinski kozarec položite pest metinih listov in ga skoraj do vrha napolnite z ledom. Dodajte bezgov sirup in gazirano vodo ter ju dopolnite s proseccom ali drugim penečim vinom. Nežno premešajte in na vrhu okrasite z rezino limete. Postopek pa si lahko poenostavite tudi tako, da uporabite predpripravljeno mešanico za hugo znamke Ciemme.

Nasvet:
Metine liste nežno stisnite, da se bo iz njih sprostilo še več arom.

Somelje priporoča

Spremljava k hugu

Huga so se najprej domislili na Južnem Tirolskem, ko so iskali način, kako popestriti kozarec klasičnega prosecca. Dodali so mu metine liste in bezgov sirup in tako je nastala ta klasična osvežilna poletna pijača. Tradicionalno hugo pijejo na Tirolskem ob specku – sušeni, rahlo prekajeni in začinjeni šunki. Lahko pa ga uživate tudi ob jedeh z drugimi intenzivnimi aromami: ob brancinovem karpaču, podkrepljenem s sveže iztisnjeno limono, ob različnih obloženih kruhkih ali Cezarjevi solati.

Mimoza

Priprava: 
Visok kozarec za penino do polovice napolnite s penečim vinom po svojem izboru. Do vrha kozarca prilijte sveže iztisnjen pomarančni sok. Nežno premešajte in postrezite.

Nasvet:
Uporabite brezalkoholno peneče vino in si že zjutraj pričarajte navihan dan.

Mimosa z napisanimi sestavinami

Somelje priporoča

Spremljava k mimozi

Izvor tega koktajla je precej nejasen, vemo le, da so ga na začetku imenovali champagne orange. Mimoza je bila tudi ena od priljubljenih pijač kraljice Elizabete II. Spoznala jo je, ko je obiskala jug Francije, in jo nemudoma vzljubila. Mimoza se odlično poda k surovim ribjim jedem, recimo lososovemu karpaču, k surovim škampom ali pečenemu lososu s solato iz koromačevega korena in pomaranč. 

Aperol spritz

Priprava: 
Vinski kozarec skoraj do vrha napolnite z ledom. Nato vanj vlijte Aperol in prosecco ter ju dopolnite z gazirano vodo. Nežno premešajte in okrasite z rezino pomaranče. Če uporabite predpripravljeno mešanico za Aperol spritz znamke Ciemme, lahko znižate stopnjo alkohola. Če izberete brezalkoholni prosecco, pa je koktajl lahko popolnoma deviški. 

Nasvet:
Iz pomarančne lupine iztisnite eterična olja za še več arom.

Aperol Spritz z napisanimi sestavinami

Somelje priporoča

Spremljava k Aperol spritzu

Aperol so prvotno ustvarili in oglaševali kot liker, ki pomaga pri hujšanju in lajša prebavne težave. Leta 1919 sta ga po kar sedmih letih razvoja lansirala brata Barbieri. Med njegovimi sestavinami so encijan, rabarbara in kininovec. Somelje priporoča, da ga servirate ob lažjih jedeh, recimo škarpeninem fileju. Aperol spritz lahko poskusite kombinirati tudi z lahko poletno solato.

Limoncello spritz

Priprava: 
Ta poletni italijanski koktajl pripravljate v kozarcu za belo vino. Najprej ga do vrha napolnite z ledom. Nato v kozarec vlijte limoncello, dodajte penino ali prosecco in na koncu dolijte malo sode. Vse skupaj nežno premešajte z barsko žlico. Okrasite z rezino limone, ki bo koktajlu dodala svežo aromo in ga vizualno poživila. 

Nasvet:
Za še bolj aromatično izkušnjo nad kozarcem nežno stisnite limonino lupino, da sprosti eterična olja.

Limoncello Spritz z napisanimi sestavinami

Somelje priporoča

Spremljava k limoncello spritzu

Citrusna svežina limoncello spritza se lepo ujema z lažjimi poletnimi jedmi. Odlično se poda k narezkom z mortadelo ali pršutom in k popečenim kruhkom z limonino rikoto, svežimi figami ali ovčjim sirom. Za sladek zaključek priporočamo sorbet iz limone, mandljevo tortico ali krhke piškote z limonino glazuro.

Pripravljeni na poletje: pijača + hrana = popoln poletni par

Poletje ne čaka in tudi nam časa vedno primanjkuje. Zato smo združili predpripravljene koktajle in hranljive obroke, ki jih lahko vzamemo s seboj (to go). Oboje je idealno za večer na strehi, v parku ali za na izlet. Vse je usklajeno po okusu: tropsko s tropskim, klasično s predvidljivim, lahkotno z zelenjavnim. Nova ponudba gurmanskih sendvičev iz chefove kuhinje pa bo gotovo navdušila tudi zahtevnejše. V njih so same premium sestavine: dimljeni losos, črni kaviar, hrenovi kremni namazi ter sveža mikro- in makrozelenjava. Samo odprite, okusite in uživajte.

JOHAN FREITAG, ZELIŠČNI GIN + ATAKE BOWL, SPAR TO GO

JOHAN FREITAG, ZELIŠČNI GIN + ATAKE BOWL, SPAR TO GO

Ta gazirana alkoholna pijača s subtilno grenkobo in zeliščnimi toni ponuja svež, suh in aromatičen značaj, ki izhaja iz brinovih jagod, citrusov in nežnih zelišč. S svojim lahkotnim, a prepoznavnim okusom je odlična izbira za prefinjeno poletno osvežitev kjer koli in kadar koli.

Idealna spremljevalka atake bowla, ki združuje riž, kozice, zelje, ingver ter bogato kombinacijo slanih in sladko-kislih omak. Zeliščno-citrusni profil pijače lepo poudari svežino ingverja in česna, medtem ko nežna grenkoba uravnoteži sladkost terijakija in kečapa. Mehurčki osvežijo brbončice in očistijo usta po vsakem grižljaju, zato je spremljava še posebej prijetna ob intenzivnejših azijskih okusih.

NORD, HARD SELTZER Z OKUSOM METE IN BOROVNICE + NIKINA BOVLA SPAR TO GO

NORD, HARD SELTZER Z OKUSOM METE IN BOROVNICE + NIKINA BOVLA SPAR TO GO

Ta lahkotna in naravno gazirana alkoholna pijača navduši z osvežilnim pridihom borovnic in sveže mete. Ker ima nizko vsebnost sladkorja in alkohola, je izjemno pitna, obenem pa ponuja subtilno sadno-zeliščno noto, ki se lepo ujame s poletnimi okusi.

Odlična kombinacija z Nikino bovlo, v kateri najdemo živahen preplet barv in okusov: pečeno zelenjavo, svežo solato, humus, kvinojo in hrustljavo čičeriko. Borovničeva sadnost lepo poudari sladkost korenja in paprike, metina svežina pa poživi humus ter doda kontrast oreščkastim notam kvinoje. Mehurčki prijetno očistijo brbončice in poskrbijo za lahkotno ravnovesje pri vsakem grižljaju.

ŠPRICAR Z JANŽEVCEM + PERESNIKI S TUNO SPAR TO GO

ŠPRICAR Z JANŽEVCEM + PERESNIKI S TUNO SPAR TO GO

Lahkoten in osvežilen špricar iz vina janževca je preprosta klasika, ki nikoli ne razočara. Ravno prav je mehurčkast, rahlo kiselkast in svež – takšen, kot mora biti. Prava izbira za tiste, ki si želijo sprostitve brez kompliciranja.

Odlično se poda k peresnikom s tuno, ki so prav tako preverjena izbira, saj so nasitni, preprosti in okusni. Špricar s svojo svežino lepo dopolni kremasto teksturo testenin in slanost tune. Skupaj poskrbijo za ravno prav poln obrok, ki ni obremenjujoč, ampak vas vseeno poteši in zadovolji. Idealno za hitro kosilo, malico v službi ali kje zunaj, na primer na klopci v parku.

MALIBU & COLA + REZANO SADJE ANANAS, KIVI IN MELONA, SPAR TO GO

MALIBU & COLA + REZANO SADJE ANANAS, KIVI IN MELONA, SPAR TO GO

Kokos, rum in kola – ikonična tropska kombinacija, ki v enem požirku pričara občutek poletja. Malibu & Cola je sladka, mehka in zapeljivo eksotična mešana pijača, ki spomni na sončne zahode, lahkotne večere in palmine liste, ki se pozibavajo v vetru.
Koktajl je v popolni harmoniji z rezanim tropskim sadjem – ananasom, kivijem in melono. Sočnost sadja dopolni kokosov karakter pijače, ananas poudari eksotično sladkobo, kivi doda kanček sveže kislosti, melona pa zaokroži izkušnjo s svojo nežno aromo. Koktajl in sadje skupaj ustvarita sončen tropski duo. 

MALINOVA LIMONADA ABSOLUT + SKLEDA HOT CHAMP ANDREJA PAVLIČEVIĆA, SPAR TO GO

MALINOVA LIMONADA ABSOLUT + SKLEDA HOT CHAMP ANDREJA PAVLIČEVIĆA, SPAR TO GO

Živahna kombinacija vodke, maline in limonade prinaša sadno svežino z rahlo sladko-kislim značajem. Limonada prebudi brbončice, malina doda sadno noto, vodka pa ohranja lahkoten, a izrazit karakter. Pijača, ki kar kliče po malo energije in dobrem tempu.
Izvrstno se poveže s skledo hot champ, ki združuje popečeno piščančje meso, zelenjavo, pečeno papriko, jajce in kremasti humus. Sadno-kiselkast značaj pijače lepo razbije pikantno-sladke tone paprike, malina doda svež kontrast piščancu, limonada pa osveži humus in zaokroži celoten grižljaj.
Vse skupaj ustvari poletno, barvito in energično izkušnjo »street food« bruncha.

JAMESON & COLA + GOVEJI BAGEL, SPAR TO GO

JAMESON & COLA + GOVEJI BAGEL, SPAR TO GO

Mehka, rahlo dimna in karamelna osnova Jamesona se prepleta s sladkobo in mehurčki kole, kar ustvari bogat, a uravnotežen požirek. Pijača, ki deluje tako v baru kot v parku, ima nekaj stila in je brez odvečnih dodatkov.
Idealna družba za goveji bagel s sirom čedarjem, karamelizirano čebulo in sočno zelenjavo. Viski in čedar ustvarita topel, bogat dialog, karamela v pijači pa se ujame s sladkobo čebule. Mehurčki kole poskrbijo za svežino ter uravnotežijo mastnost govejega burgerja in mehkobo bagla. To je kombinacija, ki sporoča: »Pozabi na pribor, uživaj z rokami.« 

Somelje priporoča

Koktajli s penino in poletne jedi, ki se podajo k njim

Ko se penina znajde v koktajlu, zanjo začnejo veljati nova pravila. Postane bolj igriva, bolj sproščena in še vedno elegantna. Limoncello spritz, rossini ali bitter spritz so poletne klasike, ki jih z lahkoto kombiniramo s pravimi jedmi. Izbrali smo štiri osvežujoče koktajle in predloge, kaj ponuditi ob njih, za poletno druženje na terasi, pod borovci ali kar v s soncem obsijani dnevni sobi.

LIMONCELLO SPRITZ ob spremljavi burrate z limonino soljo, pistacijami in oljčnim oljem

LIMONCELLO SPRITZ

Sončen, citrusno živahen koktajl z limoncellom, penino in sodo ustvari svežino, ki je kot nalašč za poletni aperitivo.

Spremljava k limoncello spritzu: burrata z limonino soljo, pistacijami in oljčnim oljem.

Kremasta burrata se nežno poveže s citrusno ostrino koktajla, limonina sol podvoji svežino, pistacije pa dodajo teksturo in oreškasto zaokroženost. Oljčno olje poskrbi za svilnat zaključek. Vse skupaj ustvari pravo poletno razkošje – preprosto, a sofisticirano.

BITTER ORANGE SPRITZ ob spremljavi oliv, grisinov in rezin mortadele

BITTER ORANGE SPRITZ

Zeliščno-grenka eleganca z noto pomaranče in penečim zaključkom. Klasičen italijanski spritz, ki spodbuja apetit in kliče po slanem.

Spremljava k bitter orange spritzu: olive, grisini in rezine mortadele.

Maslenost mortadele lepo zmehča grenkobo pijače, olive jo poglobijo, grisini pa dodajo prijetno hrustljavo ravnotežje.

MIMOZA ob spremljavi kruhkov z dimljenim lososom

MIMOZA

Ikonična mešanica penečega vina in pomarančnega soka. Lahkotna, mehka in vedno prava za pozen zajtrk ali kasno kosilo, ki se preveša v čas za aperitivo.

Spremljava k mimozi: kruhki z dimljenim lososom, skuto in pomarančno lupinico.

Dimljenost lososa ustvari globino, ki jo pijača lepo osveži, pomarančna lupinica pa poskrbi za igriv citrusni stik med jedačo in pijačo. Dobra ideja za popolnoma uravnotežen brunch.

ROSSINI ob spremljavi pečenega bria z jagodno marmelado in orehi

ROSSINI

Jagodni pire in prosecco – sadna mehurčkasta fantazija za razvajenke in razvajence. Je sladka, aromatična in presenetljivo razkošna.

Spremljava k rossiniju: pečen brie z jagodno marmelado in orehi.

Topel, kremasti sir ustvari svilnato podlago, marmelada pa v celoti odigra dialog z jagodnim koktajlom. Orehi dodajo teksturo in rahlo grenkobo, ki lepo zareže skozi sladkost. Vse skupaj učinkuje kot desert in pijača v enem, ali drugače povedano, kot popoln zaključek poletnega dne.

Somelje priporoča

Točke zvestobe

Kovčki, potovalke, nahrbtniki
Zbirajte točke zvestobe in si zagotovite potovalno opremo Oracle Red Bull Racing po zmagovalno ugodnih cenah – tudi do 75 % ceneje!

Več