SPAR, navdihi in nasveti

Navdihi in nasveti

Vse za šolo, veseli učenci
Vse za šolo

Ne glede na to, ali bodo vaši otroci šolski prag prestopili prvič, ali pa so že pravi veterani šolskih klopi, v Sparu poskrbimo, da je prav vsak začetek šolskega leta poln veselja, radovednosti in navdiha. Za enostavnejšo pripravo na šolo smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov in idej.

SPAR, Sladoled - Ste za sladoled?
STE ZA SLADOLED?

Sladoled spada med najstarejša živila, danes pa ga poznamo v mnogih okusih, oblikah, barvah in pakiranjih. Poznate njegovo zgodovino? Koliko sladoleda pojemo mi in koliko po svetu? Kateri okusi so najbolj priljubljeni?

SPAR Vinoteka

Vino za k večerji, vino za praznik, hišno vino za vsak dan, pa bolj posebno vino za izjemne ljudi in izvirne jedi. Prebrskajte široko ponudbo svetovnih in domačih vin, raziskujte in odkrijte kaj novega. Pri izbiri si pomagajte z napotki Sparovega someljeja.

Vino, sonce v steklenici, SPAR SI
Vino - sonce v steklenici

Vas zanima, od kod pravzaprav prihaja navada nazdravljanja? Kakšna je razlika med sortnim in zvrstnim vinom? Znate pravilno kombinirati vino in hrano?

Za vas smo pripravili veliko zanimivosti ter nasvete in ideje v povezavi z vinom!

Navdihi in nasveti, SUŠI, SPAR
SUŠI – GRIŽLJAJI OKUSNIH VARIACIJ

Suši je verjetno najbolj razširjena in popularna jed iz dežele vzhajajočega sonca, ki jo danes lahko okušamo v prestižnih restavracijah, preprostih bistrojih s hitro hrano ali kupimo sveže pripravljene v trgovini. Kaj so tipične sestavine sušija, katere vrste najbolj razširjene, kdaj se je vse skupaj začelo?

Fleksitarijanstvo - prehranski trend ali korak trajnosti
FLEKSITARIJANSTVO - prehranski trend ali korak trajnosti?

Si meso privoščite le občasno ali pa ga uživate v manjših količinah, sicer pa dajete prednost živilom rastlinskega izvora? Potem sledite fleksitarijanskemu načinu prehranjevanja, ki predstavlja eno izmed bolj trajnostnih oblik prehranskih trendov.

Izbrani okusi sezone

Se vam kdaj zazdi, da so jagode slajše pomladi, krompir okusnejši poleti, mandarine pa sočnejše pozno jeseni? Okus vas ne vara, saj sadje in zelenjava običajno razvijeta najboljše okuse, ko dozorita v času sezone, torej takrat, ko narava priskrbi optimalne pogoje za zorenje slastnih plodov. 

Testenine

Danes testenine veljajo za nasitno, poceni, okusno in hitro pripravljeno hrano. Zato v njih uživamo praktično vsi; radi jih imajo že malčki, redno si jih pripravljajo mladi v študentskih domovih, odrasle potolažijo ob sivih dneh, mnogokrat pa jih postrežejo tudi na protokolarnih dogodkih.

Moka

Ena izmed prvih rastlin gojenih rastlin je bila pšenica, zato moka že tisočletja spremlja razvoj človeštva in še danes velja za najosnovnejšo sestavino v vsaki kuhinji. Moka predstavlja najbolj razširjeno osnovo za izdelavo testa, saj poveže
vse sestavine ter prispeva k teksturi in okusu.

SPAR, čebele
Čebele

Čebelarstvo je zasidrano globoko v slovensko zavest ter predstavlja pomembno in tradicionalno dejavnost. Fraza, da brez rastlin ne bi bilo življenja na Zemlji, se zdi že precej oguljena, a žal se vedno znova izkaže, da se tega premalo zavedamo.  

SPAR čokoladne razvade
Čokolada

Ta sladka razvada je imela že od davnega začetka sveti pridih, zato ni presenetljivo, da se kakavovec v latinščini imenuje prav »hrana bogov«. Pravi ljubitelji čokolado slavijo vsak dan, na koledarju pa se nahaja kar nekaj posebnih datumov, ki vsakomur podarijo izgovor, da si brez skrbi privošči ploščico te opojne sladkosti.

Slovenska kraljica, GOBA
Slovenska kraljica GOBA

Jesen za ljubitelja gob pomeni samo letni čas, ko si jih čim več lahko nabere še sam. Prikrajšan pa ni niti pozimi: gojene so na voljo vse leto. Gobe sicer rastejo, dokler ima gozdna prst vsaj štiri stopinje, ko pa začne zmrzovati, jih pustimo.

Navdihi in nasveti, OLJE
Rastlinska olja od A do Ž

Olje je vsestransko živilo, saj ga uporabljamo pri kuhanju, pečenju, cvrtju, peki slaščic, pripravi solat ali pa kot dodatek za bogatenje že pripravljenih jedi. Za vas smo pripravili uporabne informacije, nasvete in recepte!

PIVO ... ta čudovita pijača!
Pivo

Vonj po žaru, dobra družba in … pločevinka piva. To so najpogostejše prve asociacije, ko pomislimo na piknik. Kaj pivo pravzaprav je, iz česa je narejeno, koliko vrst poznamo …? Za vas smo pripravili zanimivosti, nasvete in tudi recepte!

Veganski kotiček
Veganski kotiček

Priljubljenost veganske prehrane zadnja leta strmo narašča, kar se odraža tudi v pestri ponudbi raznovrstnih veganskih izdelkov. Teh pa ne uživajo le vegani, ampak jih imajo radi tudi zapriseženi mesojedci, saj lahko iz njih pripravimo prave kulinarične specialitete.   

SPAR hren
Hren

Hren med ljudmi uživa spoštovanje. Jemo ga odmerjeno in vedno s pozornostjo. Pa tudi hvaležni smo tej korenini: ljudsko zdravilstvo ga ne pozabi omeniti pri težavah z bronhitisom.

Sparove trgovine z ribarnico, SPAR RIBARNICA
Sparova ribarnica

Naša ribarnica ponuja širok izbor morskih in sladkovodnih rib, našli pa boste tudi številne sveže in zamrznjene morske sadeže? Prepoznate svežo ribo? Znate pravilno očistiti ribe in školjke? Za vas smo pripravili koristne nasvete in informacije ter slastne ribje recepte!

Sparova mesnica

Po kakovostno meso se splača v Spar, kjer najdete kakovostno in okusno meso preverjenih dobaviteljev. Še prej pa preverite številne koristne informacije in odlične mesne recepte, ki smo jih pripravili za vas!

Slovenska jabolka
Slovenska jabolka

Jabolka so odlična izbira, saj so zaradi svojih lastnosti izjemno primerna za skladiščenje skozi vso leto in vedno dostopna. Uživamo jih lahko sveža, kuhana v kompotih, pečena, dušena ali sušena, iz njih pa lahko pripravimo tudi kis ali sok.

Slovenski krompir
Slovenski krompir

Krompir je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu ter predstavlja bistveno sestavino številnih kuhinj. Vsestranski krompir pripravljamo na najrazličnejše načine, je nepogrešljiva priloga glavnim jedem ali pa samostojna jed, poznamo pa ga tudi v obliki priljubljenih prigrizkov in celo sladic.

Dobro zame

V Sparu se zavedamo svoje odgovornosti pri skrbi za javno zdravje in spodbujanju
uravnoteženega življenjskega sloga. V skladu z našo vizijo skrbimo, da vam
na naših policah nudimo raznovrstne izdelke za vsak življenjski slog.

Velikonočne ideje in recepti

Za vas smo na enem mestu pripravili različne velikonočne ideje! Od receptov za klasične in sodobne velikonočne jedi pa do idej za barvanje pirhov in velikonočno ustvarjanje.

SPAR - Pust veselih ust
Pust veselih ust

Pust od nekdaj velja za enega od najbolj priljubljenih praznikov, saj se pustnih zabav, pestrega dogajanja, pregrešnih dobrot, radostnega vzdušja in zanimivih pustnih mask razveselimo prav vsi, ne le najmlajši.

Noč čarovnic - Halloween, izrezljane buče
Noč čarovnic - Halloween

Noč čarovnic se bliža s strašno hitrostjo, zato smo za vas zbrali nekaj uporabnih nasvetov za izrezovanje buč, predloge za okrasitev, ideje za ustvarjanje ter par strašnih receptov!

Martinovo

Slovenci poznamo številne običaje in navade, ki vsakemu letnemu času dodajo poseben pečat, med najbolj prepoznavne in priljubljene pa nedvomno sodi martinovanje, ki izvira še iz poganskih časov.

Decembrski čas
V objemu veselega decembra

Kako dobro poznate decembrske dobre može? Kaj pravzaprav predstavljata božična zvezda in adventni venec? Odgovore na ta in še več vprašanj v zvezi z decembrskimi praznovanji najdete tukaj. Poleg pa še kup idej za zavijanje daril in izdelavo okraskov, recepte za praznične jedi in nasvete za decembrsko razvajanje.

Čarobni svet igrač
Čarobni svet igrač

Igra je pomemben del odraščanja, saj skozi njo pridobivamo nova znanja, razvijamo domišljijo ter spoznavamo svet okoli sebe. Igrače krepijo motorne sposobnosti, spodbujajo gibanje in domišljijo, skupna igra otrok in staršev pa utrjuje njihovo vez ter skrbi za kakovostno preživljanje prostega časa.