
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.
Sodeč po zgornjem stavku, ki naj bi ga izrekel Julij Cezar, je sloves piva kot ene najbolj priljubljenih pijač na svetu veliko starejši, kot bi si mislili. V Mezopotamiji, kjer so pivo uvrščali med osnovna živila, so ga uživali že pred šest tisoč leti, po nekaterih teorijah pa celo deset tisoč let pred našim štetjem.
Danes pivo uživamo predvsem v hedonistične namene, vendar pri tem tako kot pri vsaki stvari velja opozoriti na zmernost, predvsem zaradi vsebnosti alkohola in z njim povezanih neugodnih učinkov na naše telo ter počutje.
Na splošno delimo pivo na dve vrsti: piva spodnje fermentacije in piva zgornje fermentacije. Prva se imenujejo pilsner ali lager (poslovenjeno ležak) ter so svetlejša in nežnega okusa. Nastanejo s pomočjo kvasovk, ki fermentirajo pri nižjih temperaturah (med 6 in 12 stopinj). Kvasovke zgornje fermentacije, ki zavrejo pri višjih temperaturah (5 do 25 stopinj), pa najdemo v pivih, kot so pale ale, india pale ale (ipa), stout in porter. Ta piva imajo močnejši okus in pogosto večji odstotek alkohola.
Pivo je v grobem sestavljeno iz štirih osnovnih surovin: vode, slada, hmelja in kvasovk.
Z voditeljem Davidom Urankarjem smo obiskali spodnjesavinjsko kraft pivovarno Green Gold Brewing, za katero stoji Luka Rojnik. Luka prihaja iz hmeljarske kmetije Rojnik, ki hmeljarsko obrt opravlja že od leta 1880. V SPARU se že vrsto let zavedamo prednosti lokalne pridelave, zato z veseljem podpiramo navdihujočo zgodbo našega lokalnega dobavitelja, ki je zgodbo iz domače garaže spremenil v veliko uspešnico!
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.
http://dk.fdv.uni-lj.si/dela/mesaric-ivan.PDF
https://www.zurnal24.si/magazin/lepota-telo/nepricakovani-pozitivni-ucinki-piva-280401
https://vizir.si/blog/vse-o-degustiranju-piva/
Randy Mocher: Radical Brewing: Recioes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass (2004)
Andrej Colarič, Davor Mišmaš: Pivo, pijača doživetja (Kmečki glas; 2016)
https://www.facebook.com/pivo.varuh/posts/885370308546511
https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=110432
https://sl.wikipedia.org/wiki/Pivo
https://pivopis.si/category/domace-pivovarstvo/pivovarske-sestavine/
https://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4201402212.pdf
http://pivopis.si/Stili-piva-pivopis.pdf
https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/235-pivo.html
https://pivo-man.blogspot.com/p/seznam-slovenskih-pivovarn.html
https://www.delo.si/nedelo/slovencem-je-kraft-pokazal-avstralec/
https://www.union-ambarsador.si/public/pravila-tocenja.pdf
https://pivopis.si/8-najpogostejsih-zmot-o-pivu/
https://sl.veg-recipes.com/c-mo-servir-adecuadamente-una-cerveza
https://citymagazine.si/recepti-s-pivom-kuhanje-s-pivom/
https://okusno.je/kuhinje-sveta/kuhanje-s-pivom-11-slastnih-receptov.html
https://www.vandraj.si/nikar-s-pivom-nad-meso/
https://www.moskisvet.com/zar-legende/zar-legende-cel-piscanec-na-zaru-s-pivom.html
https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/poraba-piva-v-evropi-ne-raste-vec/
https://repozitorij.uni-lj.si/Dokument.php?id=122094&lang=slv
https://www.dnevnik.si/1042497083
https://www.zkst-zalec.si/sl-si/objave/3280/simon-kukec
https://sl.wikipedia.org/wiki/Simon_Kukec
https://svetkapitala.delo.si/trendi/po-pivomaniji-zdaj-se-dzinomanija/
https://svetkapitala.delo.si/trendi/pivo-zivimo-v-pivovarskih-nebesih/
https://www.rundasekunda.si/blogs/nov-blog/kako-se-pripraviti-na-dober-piknik
https://sl.wikipedia.org/wiki/Pivo
https://okusno.je/kuhinje-sveta/kuhanje-s-pivom-11-slastnih-receptov.html
https://old.delo.si/druzba/zanimivi-izsledki-o-pivu.html
https://sl.healthy-food-near-me.com/10-health-benefits-of-beer-that-you-did-not-imagine/
http://www.ihps.si/o-institutu/predstavitev/
https://www.turizem-zalec.si/sl/imenik/31/ekomuzej-hmeljarstva-in-pivovarstva-slovenije