
POPOLNO ŽAREČE POLETJE
Sezona peke na žaru - najlepši čas v letu! Fantastični okusi in enostavna priprava, a super je, če poznamo vsaj nekaj osnovnih pravil peke na žaru. Mi smo za vas pripravili kup idej, priporočil in receptov, s pomočjo katerih lahko postanete pravi mojster žara!
Najboljše za peko na žaru
Svinjsko meso je odlično za peko na žaru. Maščobna plast, s katero je meso obdano, dobro ščiti pred izsušitvijo. Svinjski vrat, file, kare ali zrezek iz svinjskega stegna spadajo med posebno okusne delikatese, tudi za peko na žaru. Potrebušina na žaru daje rustikalno noto. Naj vam mesar nareže potrebušino na približno 1,5 cm debele rezine.
Dobrodošla poslastica na piknikih so tudi svinjska rebrca. Dan pred peko na žaru jih posolimo, popramo in začinimo s kumino. Naslednji dan jih najprej pol ure pečemo v pečici pri 150 °C. Nato jih premažemo z marinado in zapečemo na žaru.
Govedina je odlična za peko na žaru.
Ljubiteljem govedine priporočamo kvalitetnejše kose mesa mladih živali, kot so pljučna pečenka, hrbet, ledja, od govejega stegna pa križni del – ramstek in notranje stegno. Za posebne priložnosti lahko izberete T-bone steak ali znameniti florentinski zrezek s kostjo – del iz visokega hrbta. Bolj so kosi marmorirani, tj. prepredeni z maščobo, okusnejši so.
Meso naj počiva
Mesa nikoli ne polagajmo neposredno iz hladilnika na žar: meso je mehkejše, če pri sobni temperaturi počiva 1–2 uri. Zrezek popečemo na hitro, vendar pri visoki temperaturi. Ko vzamemo zrezek z žara, ga pustimo za hip počivati. Tako se mesni sok umiri in ob rezanju ne izceja pretirano. Goveje meso ne sme biti pretanko narezano, ker se zrezki pri peki na žaru hitro posušijo.
Puran ali piščanec: perutnina je zelo primerna za pečenje na žaru. 100 gramov puranjih prsi vsebuje le 1 gram maščobe. Poleg tega tovrstno meso vsebuje kakovostne beljakovine, vitamine in minerale. Da meso ostane sočno, ga ne obračamo z vilicami, temveč s kleščami za žar. Meso močno začinimo eno do dve uri pred peko. Med peko perutnino s čopičem občasno premažemo z oljem.
Mariniranje
Meso postane še bolj mehko, če ga čez noč pustimo v marinadi. Posebno aromo pridobi, če žerjavici pet minut pred koncem dodamo zelišča ali brinove jagode.
Vseeno, ali gre za meso, ribe, zelenjavo ali pa na žaru popečeno sadje: jedi z žara so okusnejše, če jih pred peko mariniramo. Poleg tega marinade zmehčajo meso in ohranjajo njegovo sočnost.
Enostavna priprava
Marinade lahko pripravite kar sami na osnovi kisa, olja in piva. Osnovo začinimo po želji s svežimi ali posušenimi začimbami, kot so rožmarin, timijan, origano, pehtran, krebuljica, rdeči poper v zrnu ali brin. Tudi česen, poper, gorčica in med dodajo jedi odlično aromo. Meso in perutnino lahko marinirate čez noč, rib pa ne dlje kot dve uri.
Tik pred peko
Marinade, ki vsebujejo sveže začimbe, naj bi se dodajale tik pred koncem peke na žaru, da se začimbe ne zasmodijo.