File bele ribe na solati rukole, zelja in pečenega češnjevega paradižnika - Marko Herič

File bele ribe na solati rukole, zelja in pečenega češnjevega paradižnika

Marko Herič
Marko Herič
Čas aktivne priprave
10
min
Čas priprave
25
min
Čas pečenja

Sestavine

  • Riba 2 kosa
  • Češnjev paradižnik 100 g
  • Rukola 50 g
  • Zelje 1 skodelica
  • Nalistan parmezan 5 kosov
  • Olivno olje 1 žlička
  • Sol 1 ščepec
  • Grobo mlet poper 1 ščepec

Priprava

01

Češnjeve paradižnike zložimo v pekač, jih nasolimo in prelijemo z oljčnim oljem ter dobro premešamo. Pečemo jih na 180 stopinjah približno 25 minut.

02

Medtem na žaru ali v ponvi popečemo nasoljen file ribe iz obeh strani. Ko so paradižniki pečeni, jih še tople premešamo z zeljem in rukolo, Dodamo nasekljan česen, prilijemo ves sok od paradižnikov in oljčno olje ter dobro premešamo.

03

Posujemo z nastrganim parmezanom in na solato položimo file ribe.

Kaj pa, če bi vino izbral somelje?

Kristalne in svetleče slamnato rumene barve. Cvetica je sprva rahlo zadržana, a kmalu razkrije čare sorte. Pomaranča, limona, marelica, rumena vrtnica in rahla nota timijana. Okus je mehkoben, svežina prijetno vzbudi čutila in nas vpelje v mineralen karakter vina. Intenziven okus predstavi srednje strukturirano vino z elegantnim in dolgo obstojnim pookusom.

Rebula velja za nesporno kraljico belih sort iz Brd. Je sorta, ki dozori najkasneje, iz nje pa lahko pridelamo skoraj vse tipologije vin, od penečih, do mirnih vin, ki so tekočih letnikov, zorjena v leseni posodi, ali pa s podaljšanim stikom grozdne kožice, ki vino približa karakterju rdečih vin.

Odlična spremljava ob ribjem fileju, ki ga postrežete s pečeno zelenjavo, ali pa nežno popečeni tuni z azijskim pridihom. Tudi ob tunini solati s testeninami in zelenjavo.

Nakup v SPAR Online SPAROVA VINOTEKA