Domače lepinje, Nina Kastelic - Leaneen
Domače lepinje, Nina Kastelic - Leaneen
Domače lepinje, Nina Kastelic - Leaneen

Domače lepinje

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
100
min
Čas vzhajanja
8
min
Čas peke

Sestavine

  • Gladka bela moka 500 g
  • Mlačna voda 380 ml
  • Sladkor 1 žlička
  • Suhi kvas 7 g
  • Sol 1 žlička
  • Olivno olje 2 žlici

Priprava

01

V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno vodo, v vodo pa stresemo sladkor in suh kvas. Pomešamo in pustimo približno 10 minut, da kvas vzhaja.

02

Po moki potresemo še sol, nato pa s kuhinjskim robotom na nizki hitrosti gnetemo približno 5 minut, malce se nam mora lepiti na prste.

03

Pokrijemo ga s prozorno živilsko folijo in vzhajamo  30-45minut, da se njegova količina podvoji.

04

Vzhajano testo nežno prestavimo na pomokano desko in ga razdelimo na 4-5 kosov. Iz vsakega kosa s pomokanimi (ali naoljenimi) rokami oblikujemo kroglico – na spodnji strani testo stisnemo skupaj, da na zgornji dobimo gladko in napeto površino.

05

Kroglice razporedimo po pekaču prekritem s papirjem za peko. Med kroglicami moramo pustiti dovolj prostora. Pekač prekrijemo s čistim servetom in kroglice vzhajamo 15 minut.

06

Po 15 minutah kroglice zelo nežno raztegnemo v krog, v obliko lepinj. Pri tem pazimo, da ne potlačimo mehurčkov. Lepinje naj bodo debele dober centimeter.

07

Oblikovane lepinje po vrhu malce pomokamo, nato pa jih ponovno pokrijemo s kuhinjskim servetom in vzhajamo še približno 30 minut.

08

Na 250 °C (oziroma najvišji možni temperaturi) jih pečemo 6-8 minut. Odvisno od pečice in temperature, zato lepinje med peko opazujemo, da se ne zapečejo preveč.

09

Ko se napihnejo in po vrhu obarvajo zlato-rjavo, jih vzamemo iz pečice. Takoj jih pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo približno 10 minut, da se zmehčajo.

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz