PT20M min
min
PT8M min
Sestavine
- Gladka bela moka 500 g
- Mlačna voda 380 ml
- Sladkor 1 žlička
- Suhi kvas 7 g
- Sol 1 žlička
- Olivno olje 2 žlici
Priprava
V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno vodo, v vodo pa stresemo sladkor in suh kvas. Pomešamo in pustimo približno 10 minut, da kvas vzhaja.
Po moki potresemo še sol, nato pa s kuhinjskim robotom na nizki hitrosti gnetemo približno 5 minut, malce se nam mora lepiti na prste.
Pokrijemo ga s prozorno živilsko folijo in vzhajamo 30-45minut, da se njegova količina podvoji.
Vzhajano testo nežno prestavimo na pomokano desko in ga razdelimo na 4-5 kosov. Iz vsakega kosa s pomokanimi (ali naoljenimi) rokami oblikujemo kroglico – na spodnji strani testo stisnemo skupaj, da na zgornji dobimo gladko in napeto površino.
Kroglice razporedimo po pekaču prekritem s papirjem za peko. Med kroglicami moramo pustiti dovolj prostora. Pekač prekrijemo s čistim servetom in kroglice vzhajamo 15 minut.
Po 15 minutah kroglice zelo nežno raztegnemo v krog, v obliko lepinj. Pri tem pazimo, da ne potlačimo mehurčkov. Lepinje naj bodo debele dober centimeter.
Oblikovane lepinje po vrhu malce pomokamo, nato pa jih ponovno pokrijemo s kuhinjskim servetom in vzhajamo še približno 30 minut.
Na 250 °C (oziroma najvišji možni temperaturi) jih pečemo 6-8 minut. Odvisno od pečice in temperature, zato lepinje med peko opazujemo, da se ne zapečejo preveč.
Ko se napihnejo in po vrhu obarvajo zlato-rjavo, jih vzamemo iz pečice. Takoj jih pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo približno 10 minut, da se zmehčajo.