PT60M min
PT120M min
Sestavine
Sestavine za polnjenja svinjska rebra izpod peke
- Svinjska rebrca 1.5 kg
- Beli kruh 500 g
- Sladka smetana 1 dl
- Mleko 6 dl
- Čebula 2
- Jajca 2
- Peteršilj
- Česen v prahu
- Poper
- Sol
Ostale sestavine
- Krompir
- Bučke
- Korenje
- Čebula
- Sol
- Začimbe za zelenjavo
Priprava
Rezine kruha že dan pred pripravo jedi narežemo na majhne kocke. Večkrat jih premešamo.
Na dan priprave do vretja segrevamo mleko in sladko smetano. Tik preden zavreta, odstavimo kozico s štedilnika in nato prelijemo kocke.
Čebuli sesekljamo, ju na olivnem olju prepražimo in prav tako dodamo h kruhovim kockam.
Dodamo še jajci, sesekljan peteršilj, česen v prahu, poper, sol.
Vse skupaj zmešamo v enotno maso, ki naj bo malo mokra.
Nujno jo tudi poskusimo in po okusu dodamo začinimo.
Svinjska rebra operemo pod hladno vodo, jih do suhega obrišemo ter solimo zunaj in znotraj.
Če nam mesar ni naredil žepka, ga naredimo sami.
Rebra napolnimo s kruhovo maso in pazimo, da zapolnimo vsak kotiček. Na koncu jih dobro zatisnemo z lesenimi palčkami.
Postopek priprave ostalih sestavin
Krompir, bučke in korenje narežemo na večje kose. Srednje velik krompir narežemo na četrtine – če so kosi premajhni, potem se med dolgotrajno peko preveč zmehčajo in razpadejo. Vse začinimo in solimo.
Čebulo prav tako narežemo samo na četrtine ali le na polovico.
Postopek priprave hrane izpod peke
Ko imamo pripravljeno kurišče, lahko začnemo s pripravo žerjavice. Zakurimo suha polena in čakamo, da pogorijo, da dobimo žerjavico.
Žerjavico pomaknemo na eno stran kurišča, sač pa postavimo na drugo stran. Biti mora popolnoma na ravnem. Okoli in okoli ga obložimo z žerjavico, celo pokrov.
Ko se dovolj ogreje, vlijemo malo olja. Najprej dodamo začinjene kose zelenjave, ki jih mora biti toliko, da prekrijejo dno sača.
Malo premešamo in dolijemo okoli 200–300 ml vode ter 100–200 ml kvalitetnega suhega belega vina. Na vrh nato položimo polnjena svinjska rebra.
Navadno se mora vse skupaj peči približno 2 uri. Dolžina peke je seveda odvisna od temperature.
Če je temperatura previsoka, se lahko prehitro zapeče, zato moramo sač pogosto preveriti, po potrebi malo premešati in dodati dodatno tekočino.
Pokrov dvigujemo previdno, da nam pepel in žerjavica s pokrova ne padeta v jed.
Po dveh urah se zelenjava lepo zmehča, meso pa zapeče. Uživajte v jedi!