Čarobni svet igrač

ČAROBNI SVET IGRAČ

Igra je izjemno pomemben del odraščanja, saj skozi njo pridobivamo nova znanja in veščine, razvijamo domišljijo ter spoznavamo svet okoli sebe. Otroška igra je stara toliko kot človeštvo samo. V davnih časih so vlogo igrač sprva prevzeli predmeti iz okolice, kot so palice, kamni, zemlja in pesek, kasneje pa so se pojavile še igrače iz gline, slame, lesa, blaga in podobnih naravnih materialov. Dandanes je čarobni svet igrač s svojo pestro izbiro skorajda brezmejen, njihov pomen pri razvoju otrok pa še toliko večji. Vse več časa namreč preživimo pred digitalnimi zasloni, katerim igrače predstavljajo odlično alternativo. Krepijo motorne sposobnosti, spodbujajo gibanje in domišljijo, so izvrsten didaktični pripomoček, skupna igra otrok in staršev pa obenem utrjuje njihovo vez ter skrbi za kakovostno preživljanje prostega časa.

Ali ste vedeli:

Čarobni svet igrač, zanimivosti o igračah

Med eno najstarejših najdb spada 4000 let stara kamnita punčka s kodrastimi lasmi, ki so jo arheologi našli na italijanskem otoku Pantelleria.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o igračah

Za najstarejšo najdbo pri nas velja glineni konjiček na kolesih, s katerim so se igrali železnodobni otroci pred več kot 2500 leti v okolici današnjega Podzemlja v Beli Krajini.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o igračah

V Celju deluje Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji. V njem si lahko med drugim ogledate stalno razstavo Brlog igrač, ki predstavlja več kot 400 igrač slovenskega in mednarodnega prostora iz različnih časovnih obdobij.  

Čarobni svet igrač, zanimivosti o igračah

Plastelin je bil šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja prepoznan kot igrača, pred tem pa so ga uporabljali kot pripomoček za odstranjevanje saj. Danes sicer po njem posežejo tudi restavratorji, saj z njim odstranjujejo nečistoče.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o igračah

Med najbolj prodajane igrače vseh časov sodi tudi Rubikova kocka, ki ima zaradi svoje zahtevnosti veliko privržencev tudi med starejšimi.  

Čarobni svet igrač, igranje z lesenimi igračami

LESENE IGRAČE

Četudi se je nabor igrač skozi leta bistveno obogatil, razvil in spremenil, nekatere igrače še vedno uspešno kljubujejo zobu časa ter vseskozi ohranjajo svojo priljubljenost. Med njimi pomembno mesto zasedajo lesene igrače. Njihov namen ni le obujanje nostalgije staršev in starih staršev, temveč predstavljajo odlično izbiro za popestritev igre otrok vseh starosti. Lesene igrače so prijetne in tople na otip ter dajejo občutek domačnosti, širijo otroška obzorja, spodbujajo domišljijo in so praviloma zelo trpežne. Ob pravilni uporabi bodo večne in bodo tako ob prehodu iz roda v rod nosile veliko sentimentalno vrednost. Nenazadnje pa je pomemben del njihove ponovno naraščujoče priljubljenosti tudi okoljski vidik, saj so izdelane iz naravnega in obnovljivega materiala.

Dejstva o lesenih igračah:

Dejstva o lesenih igračah

Primerne so za vse starostne skupine.

Dejstva o lesenih igračah

So odličen pripomoček za razvoj motoričnih sposobnosti.

Dejstva o lesenih igračah

So okolju prijaznejše, saj so izdelane iz obnovljivih virov.

Dejstva o lesenih igračah

So zelo vzdržljive in zlahka prehajajo iz roda v rod.

Dejstva o lesenih igračah

So univerzalne in primerne tako za deklice kot dečke.

Čarobni svet igrač, LEGO kocke

LEGO KOCKE

LEGO kocke zasedajo prav posebno mesto v čarobnem svetu igrač. Ob eni najbolj priljubljenih igrač vseh časov so namreč odraščale številne generacije po vsem svetu, z njimi pa svojo ustvarjalnost in domišljijo radi sprostijo tako otroci kot mladi po srcu. LEGO kocke, ki ponujajo neskončno možnost sestavljanja, so celo tako priljubljene, da so bile razglašene za igračo stoletja. In to dvakrat!
Njihova zgodba se je daljnega leta 1924 pravzaprav pričela z nezgodo, saj sta sinova izumitelja LEGO kock nehote požgala očetovo mizarsko delavnico, na njenem pogorišču pa je zrasla nova delavnica, v kateri so sprva izdelovali lesene igrače, kasneje pa so tam ustvarili prve LEGO kocke. Te so svojo prepoznavno obliko dobile leta 1958. Skozi desetletja je nastalo na tisoče različnih tematskih setov, LEGO kocke pa so v tem času prerasle okvirje otroških igrač in zaživele v animiranih filmih, računalniških igrah in priljubljenih zabaviščnih parkih Legoland.  

Čarobni svet igrač, lego kocke

DOBRO SE IGRAJ

Ime podjetja LEGO izhaja iz danske fraze leg godt, ki pomeni dobro se igraj. Svoj slogan, ki se že vse od leta 1936 glasi Le najboljše je dovolj dobro, so izbrali z namenom, da bi zaposlene motivirali pri doseganju najvišjih standardov. LEGO je še danes prepoznan kot izdelovalec igrač najvišje kakovosti, saj se njihove kocke trdno prilegajo tudi po več desetletjih uporabe. Temu botrujeta tako izjemno natančna proizvodnja kot tudi strogi testi kakovosti. Na vsak milijon izdelanih kock je le okoli 18 takšnih, ki ne dosežejo zahtevanih pogojev!

ZAKAJ SO LEGO KOCKE DOBRA IGRAČA?

LEGO kocke omogočajo učenje skozi igro, hkrati pa nudijo razvoj motoričnih in miselnih veščin ter postavljajo zanimive izzive in vzpodbujajo domišljijo. Njihova zasnova otroku omogoča, da iz enakih elementov vedno znova ustvari nekaj novega, kar pozitivno vpliva na kreativno reševanje problemov in posledično razvoj otrokove samozavesti. Prednost LEGO kock je tudi v medsebojni kompatibilnosti, saj se elementi najrazličnejših tematskih sklopov popolnoma prilegajo, kar odpira nešteto možnosti za ustvarjanje kombinacij. Pri tem je tako edino vodilo le brezmejna otroška domišljija.  

Zakaj so lego kocke dobra igrača

Zanimivosti

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

28. januar je mednarodni dan LEGO kock, točno na ta dan leta 1958 so bile kot nov izum tudi uradno prijavljene.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

Prve LEGO kocke iz leta 1958 so še vedno združljive z najnovejšimi legokockami.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

LEGO kocke so tako trdne, da bi šele 3500 metrov visok stolp povzročil, da bi kocka pod njim počila.  

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

Prva figurica LEGO je bil policist, pojavila se je šele leta 1978 v sklopu prvih tematskih setov.  

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

LEGO kocke sestavljajo tudi v vesolju! Tja jih je leta 2011 ponesel raketoplan Endeavour, ki je astronavtom na Mednarodno vesoljsko postajo dostavil 30 setov LEGO kock.  

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

Nekateri tematski seti so izjemno priljubljeni med zbiratelji. Eno najvišjih vrednosti, okoli 15.000 dolarjev, dosega zbirateljska serija Millennium Falcon iz leta 2007.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

Na leto se v več kot 130 državah po vsem svetu proda približno 70 milijonov legokock.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

Izumitelj LEGO kock Ole Kirk Kristiansen ni želel, da bi vojna postala del otroške igre, zato noben tematski set ni neposredno povezan z vojaško tematiko.

Čarobni svet igrač, zanimivosti o LEGO kockah

V Milanu so leta 2015 zgradili dobrih 35 metrov visok stolp iz kar 550.000 LEGO kock in s tem  postavili guinnessov rekord.

Izdelava edinstvenih domačih igrač

NAREDI SI SAM

Za dodatno spodbujanje domišljije in kreativnosti lahko otrok igrače naredi tudi sam oziroma mu pri tem pomagate starši. Pri tem lahko uporabite najrazličnejše materiale, reciklirate predmete iz vašega okolja ali celo starejše igrače, sestavne dele pa lahko naberete v naravi. Z malo domišljije se tudi navadna palica lahko spremeni v dirkalnega konja! Dodatna prednost doma izdelanih igrač je možnost, da otrok igračo tudi pobarva in okrasi povsem po svojih željah. Z izdelavo edinstvenih domačih igrač bo tako otrok utrdil zaupanje v svoje sposobnosti, ponosen bo na svoje delo in igračo, ki jo bo tudi v večji meri cenil.  

Čarobni svet igrač, izdelava katapulta

Katapult

Na leseno deščico prilepite ščipalko za perilo, nanjo pa prilepite leseno sladoledno palčko. Na koncu palčke pritrdite še zamašek plastenke in že ste ustvarili pravi mali katapult, s katerim lahko izstrelite plastične žogice za namizni tenis. Preprosta igrača, ki pa lahko predstavlja pravi izziv, ko boste skušali žogico izstreliti v kozarec ali skledo na primerni razdalji. Takšna igrača je lahko odličen pripomoček pri prvem spoznavanju fizikalnih pojmov, predstavlja pa tudi zabavo za vse generacije.  

Čarobni svet igrač, izdelava labirinta

Labirint

Sila enostavna igrača z neomejenim številom možnosti so labirinti, ki jih ustvarite s pomočjo pokrova škatle za čevlje. Ta predstavlja osnovni poligon, nato pa iz tršega papirja naredite še številne pregrade in ovire, ki jih prilepite na notranjo stran pokrova. Glavna naloga igre je, da z nagibanjem usmerjate malo kroglico iz enega konca poligona na drugega. Ovire lahko poljubno dodajate in premeščate glede na želeno težavnostno stopnjo. Največjim mojstrom lahko zadate še dodaten izziv tako, da v pokov izrežete luknje, skozi katere kroglica ne sme uiti. Takšna igrača ponuja raznorazne možnosti okrasitve in s tem številne priložnosti za dodajanje osebnega pečata z izbiro barv in materialov.

Igrača iz reciklirane rolice wc papirja

Reciklirana rolica

Igrače lahko naredite tudi iz stvari, ki bi drugače romale v koš. Ena takšnih je kartonski valj, ki ostane po porabljeni rolici toaletnega papirja. Nanj lahko nalepite iz papirja izrezane oči, nos in usta, dodate lase iz volne ali papirnatih trakov in že ste ustvarili najrazličnejše pravljične like. Z nekaj domišljije lahko iz kartonskega valja nastane letalo, ko nanj prilepite krila, s pomočjo štirih plastičnih zamaškov pa ustvarite avto ali vagone, ki jih sestavite v vlak. Četudi takšne igrače ne slovijo po vzdržljivosti, lahko ustvarjalno delavnico kadarkoli ponovite in izkoristite odlično priložnost za kakovostno preživljanje časa z otrokom.

Odkrivanje za najmlajše, ustvarjanje iz različnih materialov

Odkrivanje za najmlajše

Malčki z dotikom svojih prstov in dlani šele spoznavajo svet okoli sebe, skozi poučno funkcijsko igro pa jim to zaznavanje lahko naredite še bolj zanimivo. Na večji kos kartona nalepite iz različnih materialov izrezane oblike živali, rastlin in ostalih prepoznavnih stvari. Uporabite lahko tudi tkanino, ovojni papir, folije in les, ki jih pobarvate z živimi barvami. Male roke bodo z veseljem raziskovale in spoznavale nove oblike in površine. Kasneje lahko na podoben način pripravite tudi didaktičen pripomoček za učenje števil in prvo učenje abecede.  

Čarobni svet igrač, Kdaj zamenjati igračo?

KDAJ ZAMENJATI IGRAČO?

Otroška igra ne pozna meja, način igranja in izbira igrač pa sta tesno povezana z otrokovo starostjo oziroma razvojno stopnjo. Na razvoj igre vpliva tudi vrsta igrač, ki jih ima otrok na voljo. Kocke in orodje denimo spodbujajo konstruktivno igro in ustvarjalost, medtem ko punčke in akcijske figurice spodbujajo domišljijsko igro. Z odraščanjem se spreminja tudi otrokov odnos do igrač, zato moramo biti pozorni, ali se je otrok igrače le trenutno naveličal ali pa jo je že prerasel in potrebuje starosti primerno nadomestilo. Njegovo domišljijo lahko spodbudimo tudi tako, da igrače prestavimo na mesto, kjer se do sedaj z njimi še ni igral ali pa mu ponudimo kakšen dodatek v obliki vsakdanjega predmeta. Odlična rešitev je, da se mu pridružimo in skozi igro sprostimo tudi lastno ustvarjalnost in domišljijo.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>